Je zelf mogen zijn
Ze zijn er niet veel, boeken die gaan over de liefde tussen twee mannen. 'Paardenjongens' is er een en eentje voor mensen vanaf 12 / 13 jr. Bovendien zeer lezenswaardig. Toegankelijk en boeiend tot de laatste bladzijde.
Vorm
Het verhaal speelt zich wisselend af in de jaren dertig en 'het heden'. Ik vond dat wennen en zo af en toe de vaart uit het verhaal halen.
Zonder dat het er te dik oplicht worden parallellen getrokken tussen de tijden. Vanuit 'het nu' kom je overigens ook achter het verloop van het leven van de jongens die in de jaren 30 aan zet zijn.
Korte inhoud
Jaren 30
Twee jongens groeien op in een streng Tsjechisch weeshuis. Trainen met paarden hoort daar bij het dagelijks ritueel en een van de twee heeft een bijzondere band met een van de paarden. De jongens zijn elkaars steun en toeverlaat. De omstandigheden maken dat ze weglopen en bij een circus terecht komen. Een gelukkige tijd. Ze ontdekken elkaar ook als geliefden en het leven brengt ze tot Berlijn in de late jaren 30 waar Hitler aan de macht komt. In die periode maak je ook kennis met anderen uit de LHBTIQ gemee schap. Een periode waarin je ziet dat het woordje 'mogen' er erg toe doet als je jezelf wilt zijn.
'Nu'
De mannelijke hoofdpersoon (Anton) werkt in de thuiszorg. Ook hij is een paardenjongen die een eerste echte homofile relatie krijgt. Een van Antons cliënten is een hoogbejaarde, niet sprekende man die in zijn keuken leeft. Via in het huis gevonden foto's ontrafelt zich het verhaal van de hoogbejaarde man die via het kloppen met een stok communiceerde.
Het boek heeft een verrassend slot.
Vorm
Korte inhoud
Jaren 30
'Nu'
Het boek heeft een verrassend slot.