Geloof als koninklijke drijfveer
Dat Simone schrijven kan, dat weet ik inmiddels. Echt wel vier sterren waard. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal. Dat ze de geschiedenis eigentijds weet te verwoorden maakt dat ik steeds benieuwd ben naar haar historische romans. Wederom stelt ze niet teleur. Heel knap verwoordt ze het verhaal van de spaanse koningin Isabel die door het vroege overlijden van haar broer op jonge leeftijd koningin wordt. Een talentvolle koningin die een duidelijk doel voor ogen heeft: een christelijk, een katholiek Spanje. Krachtig weet ze haar positie te veroveren in een door mannen overheersende wereld. Geen scheiding van kerk en staat, maar het geloof als drijfveer. Samen met haar in eerste instantie ontrouwe man weet ze Spanje te kerstenen. Joden en Moren worden hardhandig verdreven, de inquisitie aan de orde van de dag.
Bijzonder gegeven: een zeer gelovige vrouw die zich niet in de door mannen en het geloof gewenste positie laat zetten. Ook haar dochters geeft ze, wil ze alle kansen geven.
Zeer zeker een krachtige vrouw die denkt het goede te doen. Maar met mijn kijk op het leven een stuk geschiedenis waar je je voor schaamt. Andersdenkenden op de brandstapel uit naam van God, want God staat aan mijn kant - zo werd gedacht. Het verhaal werd vanuit Isabel gegeschreven, maar mijn sympathie kreeg ze niet. Nee geef mij de scheiding van kerk en staat maar.