Drie totaal verschillende mensen, een verhaal dat hen verbindt
Drie totaal verschillende mensen, een verhaal dat hen verbindt. In Het huwelijk van tijd en ijs heeft Guido Eekhaut meerdere tijden en personages weten te combineren tot een compleet en boeiend verhaal.
In het verhaal maak je kennis met Emanuel Selavy. Een detective in Marseille, met een bijzondere interesse in de misdadiger Lönnroth. Hij is dan ook in La Valentine, de armenwijk van Marseille, te vinden om sporen te zoeken. Al snel komt hij tijdens zijn zoektocht in aanraking met onderzoeksrechter Theodora Steiner. Zij is gestuurd om bij de prefectuur onderzoek te doen naar Lönnroth. Hierbij vraagt ze hulp aan Selavy. Tijdens hun missie komt er een rijke man, genaamd Raymond Roussel, op hun pad. Hij is vanuit Parijs naar Marseille gekomen, omdat hij een interesse heeft in Lönnroth. Ieder van hen kende de ander niet, maar toch worden ze door een factor op elkaars pad gebracht. Deze factor is de misdadiger Lönnroth. Hij is onvindbaar en laat jonge meisjes uit La Valentine spoorloos verdwijnen. Zullen ze erachter komen waar Lönnroth nu is? En misschien nog wel belangrijker, wie is toch die Lönnroth?
Tijdens de zoektocht komen de drie door middel van een foto erachter dat hun vaders elkaar kenden vanuit een gezamenlijke missie. Echter, deze foto is bijna honderd jaar geleden genomen. Hoe kunnen dit hun vaders zijn? Deze vraag zorgt ervoor dat de drie te horen krijgen over de republiek van Antarctica, het project waarbij deze foto is genomen. Ze besluiten hier meer over uit te zoeken en komen zo weer terug bij Lönnroth. Hij blijkt ook op de foto te staan en is tevens een wetenschapper die betrokken was bij deze republiek. Wie is deze Lönnroth nu echt? Wat speelde zich destijds allemaal af in de republiek? Wat heeft dit te maken met hun vaders?
Het huwelijk van tijd en ijs is een thriller vol mysterie, avontuur en gruwelijke daden. Het neemt je mee op de zoektocht naar het verhaal achter de vaders en het mysterie rondom de foto.
De eerste drie hoofdstukken worden elk vanuit een van de hoofdpersonages verteld. Deze hoofdstukken zijn erg lang en bevatten enorm veel details. Hierdoor is het erg lastig om in het verhaal te komen, maar zodra de hoofdpersonages samenkomen, wordt het verhaal een geheel en leest het steeds makkelijker weg. Eekhaut weet de lezer goed mee te nemen op de zoektocht van de hoofdpersonages, waardoor het verhaal steeds sneller lijkt weg te lezen.
De gebeurtenissen worden vanuit twee tijdslijnen verteld. Zo vertellen de hoofdpersonages de zoektocht naar Lönnroth in 2019, terwijl de vaders het verhaal uit 1924 vertellen, waarbij ze naar Antarctica gaan en daar verblijven. De twee tijdslijnen zijn erg verschillend van elkaar, maar hebben toch een goede samenhang. Beide tijdslijnen worden voornamelijk vanuit de familie Selavy verteld. Hoewel 2019 wordt verteld vanuit Emmanuel en 1924 vanuit zijn vader.
De schrijfstijl van Guido Eekhaut is erg wennen. In het begin komen er veel details aan de orde en gedurende het lezen komen er verschillende lastige woorden naar voren. Dit mag echter de pret niet drukken, want zodra je gewend bent aan zijn schrijfstijl, vlieg je door het verhaal heen. Eekhaut heeft erg goed nagedacht hoe hij het verhaal tot een geheel kon maken. Dit is naar mijn mening ook erg goed gelukt.
Het huwelijk van tijd en ijs bevat veel mysterie rondom de vaders, maar is daarnaast een echte zoektocht naar Lönnroth. Tot het laatst is het voor de lezer gissen naar wie deze Lönnroth is en voor mij kwam het einde ook echt als een verrassing. Ondanks dat het eventjes inkomen is, is het verhaal echt de moeite waard. Een absolute aanrader voor lezers die graag een puzzel willen oplossen tijdens het lezen en er van houden om op het eind toch nog verrast te worden.