Weense Kerstmagie
“Elke dag krijgen we een symbolisch cadeau. [...]. Hoe groot of klein ook. Daar hoort een strik om.”
Een liefdesbrief naar Wenen, kerstpakketten beter dan die van de gemiddelde werkgever, he is basically Scrooge, heel erg veel (Oostenrijkse) apfelstrudel, skiën kun je leren en het prachtstuk ‘Die Zauberflöte’.
Een kerstverhaal lezen midden in februari was niet helemaal het plan, maar het was voor de leesvolgorde binnen de duologie met ‘slot erop’, waar later nog een review van volgt, toch wel verstandiger. En ik kan beamen dat dit boek een cadeautje op zichzelf was. Zelfs in hartje zomer zul je je terug in december wanen en het zonnetje buiten vergeten.
Het is geen geheim dat veel mensen rondom december vooruit kijken naar het kerstpakket, al dan niet tegen beter weten in als ze toch teleurgesteld raken van de inhoud. ‘Kerstvrouwtje’ Mirre werkt bij een klein bedrijf dat - daarentegen - fantastische kerstpakketten samenstelt. Niets is te gek. Daarnaast haalt ze er ook extreem veel voldoening uit om elk jaar samen met haar collega’s een doordacht liefdevol pakket vol warmte samen te stellen voor de feestdagen. Het probleem is alleen dat, ondanks de geliefde pakketten, de winst niet de marges bereikt die het moet halen. Dat is waar het bedrijf waar Sylvester voor werkt in beeld komt. Massaproductie, zoveel mogelijk inkopen voor zo min mogelijk. Niet echt magisch. Als de twee tegenpolen dan ook nog samen naar Wenen moeten om inspiratie op te doen voor het nieuwe kerstpakket is het feest al helemaal compleet. Met idealen die zo ver uit elkaar liggen lijkt dit gedoemd te mislukken. Of is de Weense kerstmagie krachtiger dan gedacht en brengt de ware kerstgedachte de twee nader tot elkaar?
Strik erom heeft mij persoonlijk spontaan het verlangen om Wenen te ontdekken gegeven. Het heeft zoveel karakters die ik in mijn hart heb gesloten en waar ik me over heb bewonderd. De relatie van de ouders van Mirre en Giel, Sylvester zijn liefde voor zijn nichtje en Mirre haar liefde voor haar werk en haar zicht op het leven. Het vallen en opstaan - letterlijk en figuurlijk- door het verhaal heen en de chemie plus groei van Mirre en Sylvester maken dit de 4 sterren meer dan waard.
Ik weet vrij zeker dat ik deze later dit jaar gedurende de kerstperiode nog eens op zal pakken om me volledig nogmaals onder te dompelen in de kerstsferen.
Ben jij opzoek naar een gelaagd kerstverhaal voor de decemberperiode dat zich met name afspeelt in het magische Oostenrijk? Pak dan je notitieblok, stel je droom kerstpakket samen en ga met deze twee mee op inspiratietocht.
Tropes die je kunt verwachten
* Dislike/Enemies to lovers