Historisch eigentijds

Danny 16 juli 2025
De volledige context van dit verhaal speelt een majeure rol, zowel van de auteur zelf, het tijdperk waarin dit geschreven werd en de politieke invloeden die duidelijk overheersend waren.

Op menselijk gebied doet het inhoudelijk pijn, en omdat de beschrijvingen van de levensomstandigheden waarheidsgetrouw kan zijn des te meer. Dit haast uitzinnige biotoop deed me soms denken aan "De Seizoenen" van Maurice Pons (Uitg. Vleugels) waar wreedheid en rauwheid genadeloos de overhand nemen.

Historisch en geografisch worden we meegevoerd naar ongekende gebieden, woest en in vervaarlijke gebieden, met zeeën als demonen in alle mogelijke vormen. Een blik krab in de supermarkt kan vanaf nu een andere connotatie krijgen. Opvallend is dat slechts weinige van de hoofdpersonages ook daadwerkelijk een (eigen)naam krijgen. Het is duidelijk dat de auteur groepen/strekkingen/bewegingen wil omschrijven die diametraal tegenover mekaar komen te staan, als aan het begin van elke revolutie.

"Het Krabbenschip" is een boek wat moet bezinken en zichzelf een plaats moet geven in het rijtje van de Japanse auteurs uit die periode. Hoe dan ook ontegensprekelijk boeiend, met een sterke uitwaseming van de kenmerkende stijl en sfeer.

Luk Van Haute brengt deze vertaling eens te meer zeer vlot, hoewel ik soms enige hapering mocht ondervinden - verwaarloosbaar weliswaar.

Benieuwd of "Als Mens mislukt" van tijdsgenoot Osamu Dazai (Uitg. Cossee) inderdaad kan aansluiten bij deze toch wel indrukwekkende leeservaring.

Meer recensies van Danny