Verfrissende politieroman

david-s 15 januari 2025
In dit boek is Tess Westerhout, rechercheur bij de Politie, de hoofdpersoon, en ze wordt belast met een afpersingszaak, waarbij de toetjes van zuivelfabrikant Latté levensgevaarlijk bewerkt worden, om zo het bedrijf een bescheiden bedrag van 250K euro af te persen. In de eerste helft van het boek worden verschillende verhaallijnen uitgezet met ieder zijn eigen personages.

Zo beleven we mee hoe een onbekende man flink gemarteld en afgestraft wordt door zijn criminele maten die hij genaaid heeft. En leven we mee met Elisabeth, een vrouw die het leven nauwelijks aankan en die door haar echtgenoot Jaap, oud-directeur bij Latté, het huis uitgerangeerd wordt en vervangen wordt door een aantrekkelijkere en jongere vrouw. En Priester Antoine die vertrouwenspersoon is voor pedofiel Bert, die in de gevangenis zit en die over een half jaar zijn straf erop heeft zitten. En natuurlijk Tess, die we leren kennen aan de hand van verschillende privé en werk situaties. Ze is emotioneel, impulsief (soms ronduit een ongeleid projectiel) en dol op haar gezin, bestaande uit echtgenoot Marc en hun puberende zoon Kevin. Tijdens haar recherchewerk legt ze verband met een oude afpersingszaak, waarbij ook een laag bedrag geëist werd. Ze gaan praten met Charlie, de mastermind van de oude afpersingszaak, die in de gevangenis zijn straf uitzit. Er ontstaat een vreemde 'Silence of the lambs' rollenspel tussen Charlie en Tess en die dreigt uit de hand te lopen.

Pas halverwege het boek komen de lijnen samen en krijg je als lezer langzaam het totaalbeeld en besef je dat je door de auteur soms een beetje op het verkeerde been gezet bent, hoewel ik dat niet storend vond.

Ik vond het een origineel verhaal, en spannend. Wat ik ook sterk vond, is dat de personages onderscheidend zijn en goed uitgetekend. De toon is soms rauw, omdat de slechte mensen heel overtuigend slecht zijn. En Tess is als hoofdpersoon niet perfect. Ze is een toegewijde speurder, maar ik vond haar niet altijd even slim en doortastend, en professionaliteit in haar werk ging soms verborgen achter een portie emotie.

Het boek heeft ook minpunten. Allereerst dat het een half boek duurt voordat de verschillende verhaallijnen samenkomen. Dat duurde mij eigenlijk te lang. Ik denk dat een lezer met minder geduld en doorzettingsvermogen als ik, al afgehaakt is voor hij op de helft is. En ik vond de beschrijving van het politiewerk niet heel overtuigend.

Mijn oordeel: ik vond het verfrissend om te lezen, maar met een aantal stevige punten van kritiek: twee en halve ster.

Meer recensies van david-s