Een krachtige vrouw

Jenn 07 februari 2022
Marie-Josèphe-Rose ontvlucht de slavenopstanden met haar kinderjuf en dochter en gaat terug naar Parijs. Hier woonde ze met haar echtgenoot Alexandre de Beauharnais, die haar jaren eerder echter al verliet en in Parijs is blijven wonen met hun zoon. Eenmaal in Parijs aangekomen, blijkt ze ook daar niet veilig te zijn als burggravin, de Franse revolutie is namelijk begonnen. Veel van de adel blijkt al gevlucht te zijn en Marie-Josèphe-Rose is ten einde raad. Gelukkig biedt vriendin Désiree hulp en samen weten ze de opstand lange tijd het hoofd te bieden.

Tegelijkertijd maak je beetje bij beetje kennis met Napoleon Bonaparte. Je leest over zijn start op de militaire academie, over zijn frustraties omdat anderen hem maar niet begrijpen, over zijn manische en depressieve perioden en over zijn ontmoeting met Marie-Josèphe-Rose, zijn Josephine. Vooral zijn chaotische manier van doen en zijn passie voor Marie-Josèphe-Rose worden door de schrijfster goed neergezet en maken van Napoleon een interessant personage.

'Joséphine, zo is hij haar in gedachten gaan noemen. Deels omdat hij die naam beter bij haar vindt passen, maar vooral omdat het hem een goed gevoel geeft haar exclusief zo te noemen.'

De roos van Napoleon is de tweede historische roman van Jacobine van den Hoek. Eerder schreef ze over een andere krachtige vrouw aan de vooravond van de 80-jarige oorlog in Nederland. In de roos van Napoleon draait het vooral om de ontwikkeling van Marie-Josèphe-Rose, haar verhaal wordt dan ook vanuit de eerste persoon verteld, in tegenstelling tot het verhaal van Napoleon dat vanuit de derde persoon verteld wordt. In het begin leer je Marie-Josèphe-Rose kennen als een vrouw die moeite had zich aan te passen aan de adel. Daarna lees je over haar strijd om te overleven met haar kinderen en de opofferingen die ze hiervoor brengt. Uiteindelijk zie je haar uitgroeien naar een krachtige vrouw die naast Napoleon staat. De roos van Napoleon speelt zich af ten tijde van de Franse revolutie, de spanningen die dit oplevert tussen verschillende lagen van de bevolking en de uitdagingen voor vrouwen in die tijd, worden goed weergegeven.

De tekst op de achterflap op het boek liet mij denken dat Marie-Josèphe-Rose en Napoleon elkaar eerder tegenkomen en dat een groot deel van het boek dan ook om hun leven samen draait. Omdat ze elkaar pas in de tweede helft van het boek tegenkomen en ik dus andere verwachtingen had, duurde het even voordat ik helemaal in het verhaal zat. De eerste helft las voor mijn gevoel weg als een lange, maar boeiende inleiding en vooral een stuk inzicht in het leven van de vrouw die naast Napoleon stond. Het verhaal is echter mooi en beeldend geschreven, je leeft mee met het Marie-Josèphe-Rose en de vrouwen om haar heen waarmee ze zich staande probeert te houden en wacht op het moment waarop Marie-Josèphe-Rose en Napoleon elkaar eindelijk zullen ontmoeten. Het verhaal van Marie-Josèphe-Rose en Napoleon had van mij langer mogen zijn, maar is wellicht voer voor een tweede deel.

Meer recensies van Jenn