Advertentie

Roel Thijssen (Soest, 1962 - Jeroen Kuypers-Pseudoniem) is historicus, journalist en auteur. In 2010 verscheen Bloedbroeder - het eerste deel in de trilogie rond de broers Graham & Paul Marquand. Inmiddels zijn we bij deel zes in de Graham Marquand reeks. Stuk voor stuk psychologische thrillers die spelen in en om Zuid -oost Azië ten tijde van het conflict in Vietnam.
Kuypers oeuvre wordt gekenmerkt zijn grote belangstelling voor thema’s als spionage, grote militaire conflicten, godsdiensten en culturen van Azië.

In "het Birma bedrog" vertelt Thijssen het fictieve verhaal (maar waar zeker wel aanwijzingen over zijn en speculatie over is) van de smokkelroute die de Japanse bezetter aan het einde van de tweede wereldoorlog door Thailand gebruikte om de oorlogsbuit die zij hadden verworven in meerdere Oost Aziatische landen veilig te stellen. Amerikaanse OSS -agenten (voorloper van de CIA) weten een konvooi te onderscheppen en verwerven zo grote rijkdom.
In 1973 duiken er ongebruikte Amerikaanse wapens op en de in de regio werkzame Graham Marquand doet onderzoek en stuit al snel op de connectie met de verdwenen oorlogsbuit die door iedereen in alle toonaarden wordt ontkend. Een bekentenis van een voormalig OSS agent werpt een nieuw licht op de zaak, maar brengt Marquand in een positie waar een spel op leven en dood volgt.

Thijssen bewijst ook in dit 6e deel dat hij buitengewoon goed op de hoogste is van de geschiedenis, gebruiken en cultuur van de Oost Aziatische regio. De prachtige sfeertekeningen doen je laten beleven of je daadwerkelijk naar de regio bent afgereisd in de vroege jaren 70 toen het duidelijk werd dat de Noord Vietnamezen en dus de communisten het Vietnamese conflict in hun voordeel zouden beslissen. Hoewel niet superspannend of behept met spectaculaire plotwendingen is het een prima plot waar alles klopt van A tot Z. en passant komt de legendarische Jim Thompson aan bod, de legendarische voormalig Amerikaanse militair en criticaster van het Amerikaanse beleid in de Aziatische regio die in 1967 onder mysterieuze omstandigheden verdween.

Wederom een prachtig, on-Nederlands werk dat meer aandacht verdient.

Reacties op: .

3
Het Birma Bedrog - Roel Thijssen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker