Middle of the road

Dazzle 15 juli 2025
"Tot de dood ons scheidt" is het vierde deel in de Scandinavische serie met psychiater en lid van de daderprofielengroep van de nationale recherche Nathalie Svensson in de hoofdrol, Auteur is de Zweedse schrijver Jonas Moström. (1973, Bräcke ,SVE)

Het verhaal begint met de mysterieuze dood van Henrik Borg, een jonge nationale voetbalspeler, die in zijn zomerhuisje in Ystad wordt gevonden. Alles wijst op een natuurlijke dood, maar een blauw roos tussen zijn handen roept vragen op en zet de politie op het spoor van een serie moorden.

Het boek weet een boeiende sfeer neer te zetten en bevat meerdere verhaallijnen die langzaam samenkomen. Moström bouwt de spanning zorgvuldig op, al is het tempo soms wat traag en is het verhaal niet constant heel spannend. Het is geen hoogvlieger qua adrenaline, maar wel een degelijk en goed opgebouwde thriller die fans van Scandinavische misdaadliteratuur zeker zal kunnen waarderen.

De personages, vooral Nathalie Svensson en hoofdinspecteur Johan Axberg, worden op een realistische manier neergezet. De complexiteit van de zaak en de psychologische diepgang maken het een interessante leeservaring, ook al ontbreekt het soms aan de ultieme spanning. Het boek biedt een goede balans tussen misdaad, psychologie en karakterontwikkeling.

Kortom, "Tot de dood ons scheidt" is een solide toevoeging aan de serie van Jonas Moström. Het is geen snelle pageturner, maar wel een gedegen en goed geschreven thriller die vooral liefhebbers van Scandinavische misdaadverhalen zal aanspreken.

*In zweden zijn er inmiddels 12 titels verschenen in deze serie.

Meer recensies van Dazzle