Geslaagde karakterschets van historisch figuur
S.J. Bennett schrijft in dit verhaal over hoe koningin Elizabeth op onderzoek uitgaat nadat blijkt dat een van haar gasten is vermoord in het kasteel van Windsor. De koningin laat het verdachte overlijden onderzoeken door professionals, maar wanneer haar trouwe dienaren als verdachten worden aangeduid, gaat Elizabeth zelf op onderzoek uit.
De auteur weet een historische figuur als hare majesteit realistisch neer te zetten in haar rol als speurneus. Hoewel sommige van haar werknemers, zoals Sir Simon, de koningin benaderen als iemand die door haar leeftijd niet meer mee is met haar tijd, blijkt ze heel pienter te zijn op haar negentigste. Ik vond de karakterschets van de koningin heel geslaagd!
Het is best grappig dat hare majesteit al jaren een ervaren detective blijkt te zijn. Met behulp van haar assistente Rozie voelt ze zich dan ook geroepen om de moord op haar kasteel te onderzoeken. Ik had wel verwacht dat de koningin zelf “undercover” zou gaan, maar zij neemt vooral het speurwerk achter de schermen op zich. Desalniettemin vond ik de koningin een geslaagde detective die op een logische en doordachte manier de zaak probeerde op te lossen.
Het verhaal leest vlot, maar gaat niet al te snel. Eigenlijk een ideale cosy crime dus. De ontmaskering van de dader was goed opgebouwd waardoor je als lezer op een natuurlijke manier te weten komt wie het heeft gedaan. Er komen tijdens het onderzoek wel heel wat namen aan bod, maar het is goed gedoseerd zodat je als lezer altijd mee bent met het verhaal.
Wat ik ook fijn vond, is dat de auteur heeft geprobeerd feit en fictie met elkaar te verweven. Zo werden andere leden van de familie vermeld en werd er verwezen naar de Brexit… die “historische” feiten in dit fictieve verhaal droegen bij aan de humor.
De schrijfstijl van de auteur was best aangenaam, al vond ik dat het soms wel heel beschrijvend was. Desalniettemin lazen de avonturen van de koningin-detective vlot en bleef ik geboeid verder lezen.
Kortom, ‘De moord op Windsor Castle’ is een aangename cosy crime waarin de koningin zelf op onderzoek uitgaat.