Hoe leg je uit wat muziek met mensen doet!
Todd Ryan Boss is een Amerikaanse dichter, installatiekunstenaar, filmproducent en uitvinder/patenthouder. De jongen die wauw zei is zijn eerste kinderboek.
Rashin Kheiriyeh is een Iraans-Amerikaanse illustrator, kinderboekenschrijver, grafisch ontwerper, animator en schilder. Ze heeft meer dan 80 boeken geschreven en geïllustreerd waaronder Eli en de ooms van Jehan Madhani
Edward van de Vendel is een Nederlands schrijver en vertaler van kinder- en jeugdboeken. In 2024 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Theo Thijssen-prijs toegekend
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ronan Mattin, een jongen die non-verbaal is, dat betekent dat hij niet of weinig praat. Zijn Wauw! Werd na een concert vastgelegd in een radio opname en ging de wereld over,
In mooie en rustige pasteltekeningen krijgt het verhaal van Ronan een gezicht, zijn opa heeft namelijk het plan opgevat om met hem naar een concert te gaan. Of Ronan zin heeft zegt hij niet, want Ronan blijft stil.
Die zin wordt meerdere keren herhaald en er wordt verder geen uitleg gegeven. Kheiriyeh heeft echt geen woorden nodig, soms is een enkele pennenstreek voldoende
De muziek van het concert wordt in zwierige tonen aangegeven op de pagina’s en er wordt heel mooi weergegeven wat het met Ronan doet, ogen open, ontspannen gezicht, en dan komt het moment waar dit hele boek om draait.
Daarna is het feest want niemand is meer stil. Dat Ronanj daarna weer stil is, valt ineens niet op en is ineens wat minder erg en zorgelijk. Misschien geniet hij wel na….een andere manier om naar een bijzonder kind te kijken.
Ik heb zelden een kinderboek meegemaakt dat mij als volwassene stil kreeg en diep ontroerde door het gebruik en mooie weergeven van een simpel woord.
Zo kun je ook muziek uitleggen aan anderen, wat muziek doet met mensen is goed weergegeven
Het is altijd een uitdaging om bijzondere kinderen een mooi podium te geven in een kinderboek zonder daarbij gelijk in uitleg en oordelen terug te vallen. Dat is hier heel mooi en eenvoudig weergegeven door het verhaal van Ronan. En een titel die het boek al spannend maakt, zorgt ervoor dat (voor)lezen een extra muzikaal feestje wordt.