De mooie dialogen illustreren het verhaal heel treffend. De Nederlandse Jane Austen is hier.
Geïnspireerd door de auteur Jane Austen schreef Karin Quint een reisgids over Het Engeland van Jane Austen dat ik eerder al mocht lezen.
Daarnaast schreef ze een vierdelige serie Landgoed Rosaville waarvan ik het laatste deel samen met een groep feelgood liefhebbers mocht lezen en bespreken in de leesclub van @ilonalevensbijl
De rozenkamer is een spannende roman waarin de hoofdpersoon Roosje een nieuw leven leert kennen en waarin de lezer die de eerdere delen al gelezen heeft er achter komt wat het verhaal is achter dat mooie landgoed.
Roosje werkt in 1876 in Villa Zeldenrust als derde dienstmeisje omdat haar vader zijn fortuin heeft verloren en ziek is geworden. In plaats van zelf in mooie jurken de dagen door te brengen met thee uurtjes en borduurtjes moet ze nu de jurken wassen en zelf de thee zetten. Ze leert de harde wereld van de arbeidersklasse kennen. Wie ze ook leert kennen is de jongste zoon van het echtpaar waar ze werkt en hij ziet haar ook….maar dat kan niet want Roosje heeft haar hart aan een ander beloofd. En hij is haar redding voor een betere toekomst voor haarzelf en haar ouders…..
De rozenkamer is een spannende roman waarin Quint echt laat zien dat ze een verhaal vanuit meerdere kanten kan vertellen. Er zit een stuk spanning in de ontmoetingen met Theodoor, de jongste zoon van haar baas maar ook in de verhalen die rondgaan over het huis waar ze nu woont. Daar gebeuren vreemde zaken en hoewel het niet verstandig is, gaat ze toch op onderzoek uit.
Is het een geheim of tragedie? Daar komt de lezer wel achter op het einde.
Een eigenschap van Roosje is nieuwsgierigheid, en ze praat of doet soms eerder dan dat ze nadenkt. Dat zorgt voor onverwachte situaties. Soms om te lachen en soms spanning verhogend. De mooie dialogen illustreren het verhaal heel treffend. Het emotioneert op sommige momenten net als de boeken van Austen doen.
Het onderzoek dat ze uitvoert voor Theodoor maakt de schrijnende situaties van arbeiders en de dreiging van een staking waardoor alles in zal storten nog veel duidelijker. Als nakomeling van textielarbeiders gaf dit echt kippenvel. Dit wordt gevolgd door de twijfel over een confrontatie, wil hij wel horen wat er werkelijk speelt?
Karin Quint heeft laten zien dat ze een heel mooi verhaal met meerdere lagen kan vertellen aan de lezer. De andere delen werden niet gemist maar zullen zeker nog gelezen en herlezen worden, net als de boeken van Austen raakt de lezer er niet op uitgekeken en wordt er zeker elke keer iets nieuws ontdekt.
Dit was een mooi boek voor een boeiende leesclub dat zoveel snaren raakte dat het bijna niet in een uur of een recensie te vangen is.
Is het een geheim of tragedie? Daar komt de lezer wel achter op het einde.