Een leven zo ver van ML Stedman
LS Amsterdam @lsuitgeverij @m.l.stedman
M.L. Stedman is geboren en getogen in West-Australië en woont nu in Londen. Het licht van de zee was haar debuut en werd een bestseller. Een leven zo ver is haar tweede roman.
Na een kleurrijke start van het verhaal dat zich eind jaren vijftig afspeelt laat Stedman zien dat ze in een enkele zin een heel verhaal kan vertellen. Hoewel het begint met een tragisch ongeluk en de gevolgen daarna voor de familie en de farm weidt de auteur ook uitgebreid uit met verhalen over het gebied en de vele en verschillende personages die in het boek voorkomen.
Dit verhaal van het boek te vertellen lukt ook echt niet in een recensie. Dat moet de lezer echt zelf ervaren.
Er zit een vorm van typische humor en nostalgie in en een grote dosis emotie die wel of niet getoond wordt maar ook heel mooi tussen de regels door te voelen is. Het is een boek waarbij door mij gehuild is en dat gebeurt lang niet altijd.
Stedman heeft een schrijfstijl waar je van houdt of waardoor mensen het boek na 50 pagina’s weg willen leggen. Na het lezen twijfelde ik of ik het leuk vond maar dan blijven de verhalen zo hangen dat ik toen nog enthousiaster werd,
Haar boeken vallen op tussen veel boeken die bij romans in de winkel liggen en het leest bijna als een streekroman.
Het advies is; neem de tijd om de eerste honderd pagina’s achter elkaar te lezen zonder het boek weg te leggen en daarna is stoppen geen optie meer.
Het is een langzaam lezen boek om echt zonder afleiding te lezen. Anders blijf je heen en weer bladeren.
De hoofdstukken zijn kort qua aantal pagina’s maar ze zijn goed gevuld met mooie verhalen en wijze woorden die allemaal leiden tot een mooi einde.
Die wijze woorden vind je in zinnen als deze:
“Ouderdom besluipt je met een dag tegelijk en zit zo stilletjes op je schouder dat je hem amper zwaarder voelt worden.”
Een tip is om een notitieblokje erbij te houden om deze mooie zinnen voor altijd te bewaren.
Het is een roman voor mensen die van langzaam lezen houden en ontroerd raken door mooie quotes en verhalen. Voor liefhebbers van Withaker en Hall.