De spontaniteit en het plezier van het vertellen van een mooi verhaal spat van de pagina’s af, net als de aantrekkingskracht tussen de verschillende personen.

Diane Kooistra 07 februari 2026
Niets is wat het lijkt van Esther Stui

Esther Stui weet een grote groep romanliefhebbers al een aantal jaren mee te nemen naar bijzondere plekken in Europa. Haar romans spelen zich onder andere in Engeland en haar nieuwe thuisland Zweden af en nu neemt ze de lezer mee naar Denemarken.

Niets is wat het lijkt is een roman dat begint in Zeeland (de provincie waar Esther eerst woonde) waar Alexa de uitdaging van haar leven krijgt. Meewerken aan een nieuw model windmolen in Denemarken nadat ze daar 3 maanden een unieke opleiding kan volgen. Het kost haar haar relatie en haar ouders vinden er ook wat van maar samen met haar beste vriend en naaste collega vertrekt ze toch. Ze heeft nog een reden om naar Denemarken te gaan, ze wil op zoek naar haar opa waar ze weinig over heeft gehoord en die ze nog nooit heeft gezien. Zal ze op hem lijken?
Eenmaal in Denemarken begint een spannend leven met door de week een boeiende opleiding en in het weekend een zoektocht naar haar opa.
Dan komt ze in beide gevallen Torsten tegen, haar meerdere in het werk en haar helpende hand in de zoektocht. Ze is dankbaar voor het aanbod maar twijfelt of het alles is wat hij wil, en wat wil zij eigenlijk?

Het boek heeft een titel waarvan de betekenis meerdere betekenissen krijgt tijdens het lezen. Wat mooi om dit zo vorm te geven en het boek meer diepgang te geven dan men van een roman verwacht,

Op het moment dat Alexa zichzelf een jurkje gunt en bij het zien van de jurk haar budget vergeet kan de lezer het alleen maar met haar eens zijn. Alexa heeft dan al een enorme gunfactor gekregen tijdens de introductie. Een pittige tante met een klein hartje.
Esther laat de lezer de mooie kanten van Denemarken beleven door het beschrijven van de omgeving, bijzondere lokaties en (mijn favoriet) het proeven van een Spandauer. Het water loopt zo in de mond.
Ook heeft ze goed de verschillen tussen beide landen en de mensen die daar wonen weergegeven. Dat heeft invloed op de contacten en dialogen en dat merkt de lezer ook. Er is hier een gedegen onderzoek aan voorafgegaan.
De technische informatie die nodig is voor het verhaal kreeg Esther van dichtbij en dat is echt wel een meerwaarde voor het verhaal.

Wanneer is het het juiste moment om een nieuwe relatie te beginnen? En kan dat met iedereen en overal?
Het gevoel dat gevoelens gemaakte afspraken in de weg zitten wordt duidelijk als Alexa verder integreert in Denemarken en er heel veel afhangt van hoe ze zal presteren tijdens de opleiding.
Ik ben tijdens het lezen enorm verrast door een onverwachte plottwist die ik hoopte te vinden maar die op een totaal ander moment naar voren kwam. Wat geweldig!
De ene persoon deelt terloops wat informatie en de wereld van de ander draait 180 graden…..Een emotioneel moment!
Elk verhaal heeft twee kanten en dat weet Esther mooi te vangen in zinnen die goed neergezet zijn.

“De regendruppels vertroebelen haar zicht op de waarheid, of is het haar angst?”

Op het moment dat de lezer denkt dat er vanaf nu alleen ontspanning zal zijn zet Esther de boel op scherp. Het boek werd, net als de andere boeken van Esther, bijna in een adem uitgelezen (ik vergat soms waar ik was) en dat geeft weer hoeveel ik van dit boek heb genoten.
Dit boek is een stand alone en Esther heeft het met een epiloog waarin de vragen van de lezer worden beantwoordt goed afgerond. Welk land komt in het volgende boek aan de beurt?

Meer recensies van Diane Kooistra

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.