Een bijzonder meeslepende thriller met veel potentie voor nog meer delen.

Diane Kooistra 09 februari 2026
Vergelding van Michael Berg
Deel 2 in de serie De Mergellandmoorden
@Ambo Anthos

Michael Berg is het Pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen heeft al meerdere thrillers geschreven zoals Het meisje op de weg (shortlist diamanten kogel) en Nacht in Parijs (Gouden strop 2013) Vergelding is het vervolg van Terugkeer. Deze mocht ik ook lezen en ik schreef: “Berg weet gelijk de toon van een thriller te zetten en dit gelukkig ook vast te houden tot het einde.”

In Vergelding duurt het even voor het team van Alex zich over een nieuwe zaak kan buigen. De gebeurtenissen uit het vorige deel hebben een staartje en een gruwelijke vondst in zijn ouderlijk huis waardoor hij ineens van alles moet regelen en de zorg voor zijn zusje op zich moet nemen zorgen voor afleiding,
De volgende cold case is door Berg al uitgebreid ingeleid in hoofdstukken met de titel Eerder en de spanning in dit verhaal is een goede afwisseling met de spanning uit de hoofdstukken die getiteld zijn met de datums van nu.
Er is veel ruimte voor de gevoelens en ervaringen van Alex wat zorgt dat dit een meeslepend verhaal is geworden.
Het verhaal van nu sluit naadloos aan aan het vorige boek en de serie op volgorde lezen is ook echt aan te raden.
Met een beetje geduld van de lezer wordt de cold case zaak door het team opgepakt, mede door de verhalen die hier gedeeld zijn voelt de lezer grote betrokkenheid bij alle hoofdpersonen en dat zorgt dat de ruim 400 pagina’s zo gelezen zijn. De lezer moet de verschillende delen echt zien als een verhaal dat opgebouwd wordt.
De bekende elementen uit eerdere boeken van Berg die zijn schrijfstijl zo kenmerken zoals een mooie omschrijving van de omgeving, de manier waarop mensen met elkaar omgaan in verschillende tijden en de bijzondere plottwists en opvoeren van de spanning op juiste momenten waardoor dit heerlijk spannende boeken zijn, zijn volop aanwezig.
Dan wordt er reikhalzend uitgekeken naar het volgende deel want er zit vast nog meer in de pen van Berg.
Een bijzonder meeslepende thriller met veel potentie voor nog meer delen.

Meer recensies van Diane Kooistra

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.