Dit is deel drie in de serie rondom rechercheur Bobbi Meijer en speelt zich net als de andere delen; De vervalse Vermeer (prequel) De schaduw van Vermeer en De wraak van Balthazar.
Jeroen Windmeijer heeft ondertussen meerdere series en stand alone boeken op zijn naam staan. In reviews wordt hij vaak de Nederlandse Dan Brown genoemd omdat hij uitgebreid onderzoek doet naar verhalen uit het verleden en de lezer laat twijfelen aan wat hij of zij dacht te weten.
De val van de Koning begint als Bobbi samen met haar vriend in de bioscoop zit voor haar favoriete film. Ze komen niet ver want voor ze het weet is ze weggeroepen vanwege een explosieve situatie op de Paardenmarkt in Delft.
Daar zit een man met een bomkraag om die na enige tijd afgaat maar in de korte tijd dat Bobbi er “met haar neus bovenop zit” heeft ze al wat informatie vergaard waar ze mee aan de slag kan…..
Dit boek werd op 5 maart gepresenteerd in Delft en ik mocht erbij zijn.
Dan blijkt dat Windmeijer ook voor deze thriller de research echt serieus heeft genomen én dat hij weer een heel nieuw onderwerp heeft gevonden voor een spannend verhaal dat zich in Delft afspeelt.
Het boek lijkt relaxed te beginnen in de bioscoop waar The Lion king speelt, de lievelingsfilm van Bobbi, de rechercheur in deze trilogie. Dan wordt ze weggeroepen en ziet de lezer de gedreven Bobbi uit de vorige delen weer terug. Met deze start wordt de lezer compleet verrast en -zoals dat heet- in het boek gezogen.
Na de bom om de nek van een historicus volgen er meer en de tijd dringt want Bobbi komt achter genootschappen waar ze eerder geen oog voor hart. Maar de spreekwoordelijke betekenis van een bom komt op verschillende momenten terug in het verhaal zoals in haar relatie met Victor en de gesprekken met diverse personages. Het wordt daardoor ook een boek gevuld met bijzondere en spraakmakende personages die het boek echt kleur geven.
Windmeijer weet vervolgens de lezer steeds weer op een ander spoor te zetten en te wijzen op theorieën die de lezer doen twijfelen aan wat altijd voor waarheid werd aangenomen.
Een heerlijke kritische kijk op deze zaken voor de liefhebber van boeken die de lezer laten twijfelen wat er fictie is en wat niet, vooral mijn wandeling door Delft én de boekpresentatie hebben hier enorm bij geholpen. Aan het einde is er weer een complete verrassing en een geweldig plot is het gevolg. Echt een mooi afsluitend deel van deze trilogie. Geen boek van Windmeijer is hetzelfde, hij weet de lezer steeds weer met een ander onderwerp uit te dagen. En dat begint met een verrassend begin en gaat door tot een spectaculair einde.