Het boek mocht niet uit. En toch gebeurde het. Langzaam lezen ging niet want het is een mooi en spannend verhaal.

Diane Kooistra 09 november 2025
Dwaallichtjes van Hilda Spruit
De geur van Azahar deel 1 (yes er komt nog meer?)
Clavis young adult

Hilda Spruit debuteerde in 2015 met de YA roman Geestverwanten en won de Jonge debuutprijs. Daarna kwam Verschijningen en Dolende geesten.

De geur van azahar is de prequelserie die eigenlijk voor Geestverwanten gelezen zou moeten worden maar is ook prima te lezen als de andere boeken al gelezen zijn.

Het is echt een van de mooiste Young Adult boeken die ik dit jaar gelezen heb.

Met dwaallichtjes worden de zwevende lichtjes bedoeld van overleden mensen. Isabel groeit op in de jaren vijftig, jaren na de burgeroorlog in Spanje en zij kan ze zien en ervaren.
Het verhaal speelt zich af in een land en een tijd waar een afwijkende mening of ander gedrag als afwijkend wordt gezien kan ze er maar beter niets over zeggen. Dat is lastig voor een jong meisje.
Tijdens de eerste hoofdstukken blijkt dat Isabel een gave heeft die anderen niet begrijpen en daardoor als gevaarlijk zien. Ze betaalt een hoge prijs en vlucht. Andere plaats. Andere naam.
Ze neemt zich voor om de gave die ze heeft nooit meer te laten blijken aan anderen. Maar dan zijn er dwaallichten en mensen uit haar nieuwe omgeving die hulp nodig hebben……

Het is echt een van de mooiste Young Adult boeken die ik dit jaar gelezen heb!
Sowieso de uitvoering en vormgeving is goed verzorgd, en dat zonder de sprayed edges en andere zaken dat steeds meer in boeken gezien wordt. Het draait hier echt om de inhoud en die is goed! Het boek leest ook fysiek prettig vanwege de prettige bindwijze.

Dat komt omdat Spruit vanaf de eerste pagina’s de lezer weet te raken als ze vertelt hoe een man mensen op de been krijgt om iets vreselijks te doen. En dan wordt het verhaal extra spannend als blijkt dat hij hier een andere reden voor heeft dan zijn dorpsgenoten denken.
De warme gevoelens voor familie en vrienden en elkaar willen helpen zelfs als dat gevaarlijk zal zijn maken het verhaal helemaal af. Mooie en goed uitgewerkte verhalen waarbij karaktereigenschappen ook uit de vorige boeken zijn te herkennen.
Het verhaal over de gebeurtenissen die Isabel bij mensen ziet of in haar dromen ziet verschijnen passen echt bij het verhaal zonder te vaag te worden. Dat ze dat geheim moet houden of dat ze, jong als ze is, niet weet wat de betekenis is en dat mensen daar dan keihard op reageren met grote gevolgen.
Van de onderdrukking van Spanjaarden is bij mijn geschiedenislessen nooit veel verteld. Spruit weet historische gebeurtenissen mooi te verwoorden en te verwerken in het verhaal. Ze laat de gevolgen zien, bij mensen achter de voordeur, zelf jaren nadat het gebeurde. Persoonlijke verhalen worden gedeeld en op zo’n manier dat de lezer alleen maar verder wil lezen.

In de zomer van 2026 komt het tweede deel van deze serie uit. Ik kijk ernaar uit want Spruit heeft gezorgd voor een spannend en open einde….

Meer recensies van Diane Kooistra

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.