Dierlijke filosofie in woord en beeld voor jong en oud

Diane Kooistra 04 december 2025
Tiny Fisscher schrijft boeken voor alle leeftijden. van prentenboeken tot en met 12+ romans. Enkele titels zijn Wat ik allemaal zou kunnen zeggen en Dit. Beide boeken werden graag door mij gelezen en komen nog regelmatig van de boekenplank af.
Ze hertaalt ook klassiekers zoals Romeo en Julia.
De illustraties van Iris van der Veen bewonderde ik al eerder in boeken als Panter wil niet praten, Het kan ook andersom en Dit.

De vraag En nu? Wordt door Schildpad gesteld. Het maakt hem onrustig en hij gaat naar Das. En dan blijkt dat ze samen naar het antwoord op zoek zijn. Dit is het eerste verhaaltje waar dit boek mee begint en het zet gelijk de sfeer goed neer. In eenvoudige korte zinnen maar met aandacht voor elk woord geeft Fisscher verschillende dieren het woord.
Het kan gaan om Kip die de tijd verloren is of een van de andere dieren die zich iets afvraagt. De verschillende dieren komen later ook weer terug in het boek en gaat op de diverse thema’s door. Samen of in een kring. Als Mol dan ineens het gesprek aangaat zijn de andere dieren verbaasd.
Door de manier waarop de thema’s ter sprake worden gebracht zou het zelf in een (taal) les gebruikt kunnen worden of om elkaar voor te lezen en erbij stil te staan.

Dierlijke filosofie in woord en beeld voor jong en oud, zo zou je het boek samen kunnen vatten. Maar wat zijn woorden zonder mooie tekeningen?

Wat zou ik graag de tekeningen van Iris van der Veen willen borduren, ze zijn zo mooi en passen op elke pagina. Soms pagina vullend, soms een stukje van een snuit. Zo weet ze de woorden van Fisscher extra bodem te geven en zorgen ze er samen voor dat dit een heel mooi boek is om regelmatig weer uit de kast te halen.

Meer recensies van Diane Kooistra

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.