Annick Bardijn Is een Belgische auteur, na het schrijven van twee jeugdboeken, Kattenkasteel en Mijn bizarre tante D (zou ik dat zijn?)
Schreef ze nu een Kerstboek. Of eigenlijk ook niet….want dit boek zou je eigenlijk na Kerst moeten lezen.
Bardijn ging de persoonlijke uitdaging aan om in 2023 elke maand een kerstverhaal te schrijven. Daarbij vond ze het belangrijk dat er naast ontspanning ook een stuk verdieping in zou zitten.
Bardijn noemt de periode na Kerst de twaalf magische nachten na Kerst. Veel mensen vallen na de feestdagen in een donkere leegte. Bardijn kwam in aanraking met de antroposofie en ontdekte dat de twaalf nachten tussen Kerst en Drie Koningen eigenlijk heel speciaal zijn en wat
Om dit duidelijk te maken heeft ze ook een duidelijke instructie geschreven.
Het eerste verhaal begint net als de meeste sprookjes met Er was eens, gevolgd door een poëtische beschrijving van de situatie waarin het verhaal zich afspeelt. Mooi, zo’n winterlandschap met sneeuw maar onderweg toch best lastig. Zo blijft de lezer ook met beide benen op de grond. We lezen en leven mee met Ellie die pech heeft met haar auto als ze onderweg is naar haar ouders, een paar dagen eerder dan afgesproken. Een mooi begin van twaalf ontroerende verhalen
Vanwege de recensie heb ik de verhalen al gelezen in de afgelopen dagen en het verhaal van De magische kerstbal vond ik erg mooi vanwege de verhaallijn en het stukje over familiegeschiedenis waar ik zelf ook wel mee bezig ben er in zit. In elk verhaal zit dat eigenlijk wel iets wat een lezer aan zal spreken en daarom las ik dit mooie vormgegeven boek met plezier.
De schrijfstijl van Bardijn is rustig, ze kan heel goed korte verhalen schrijven en de kern van het verhaal vasthouden. Daarbij licht ze ook uit waar ze het echt over wil hebben en raakt ze daarmee elke lezer op haar eigen manier. Ze heeft veel fantasie en brengt dat in poëtische zinnen naar de lezer toe. De verdiepingsvragen heb ik niet allemaal beantwoordt, ze helpen bij het nadenken over de verhalen.
Kerstgefluister is een mooi vormgegeven verhalenbundel met de mogelijkheid voor verdieping op te zoeken. .
Om dit duidelijk te maken heeft ze ook een duidelijke instructie geschreven.