Een boekje is dat past bij de donkere weken voor de Kerst. Eigenlijk een hele mooie adventskalender!

Diane Kooistra 04 december 2025
Toen onze zoon jonger was las ik de verhaaltjes en gedichtjes van Marianne Busser en Ron Schröder al voor, wie kent hen niet van De grote voorleesboeken, Liselotje, de Hoera boeken enz. Ze schreven er zoveel.
Marianne Busser is helaas begin 2025 overleden en haar grote wens was dat kinderen kunnen blijven genieten van de boeken die ze met haar man Ron schreef.
Marijn van der Wateren is bekend als kinderboekenillustrator en dat deed ze onder andere voor de volgende boeken: Schipper mag ik overvaren van Tiny Fisscher en Pas op voor de wolf van Vivian den Hollander.
Met nog 24 nachtjes tel je al lezend (en misschien zingend) af naar Kerst.
Elke dag in adventstijd heeft een nieuw gedicht en ze zijn zo geschreven dat ze volgend jaar (of bij een volgende generatie) zo weer gebruikt kunnen worden.
Er komen in het boek diverse thema’s naar voren zoals ijsberen die kerst vieren het roodborstje in de kerstboom, de katten die in de kerstboom klauteren en de kerstkaarten die geschreven worden.
Alles wordt zo geregeld dat het straks een mooi en gezellig kerstfeest zal zijn. De feestelijke spanning wordt opgebouwd als Rudolf verkouden is en iedereen kijkt uit naar het grote feest. Toch vergeten Marianne en Ron niet waarom we Kerst vieren en vertellen ze ook even over het kerstkindje in de stal. Zo wordt het een compleet verhaal met een vleugje humor, gezonde spanning zoals dat bij feestjes hoort en een mooi einde.
Alles is door Marianne en Ron beschreven in korte versjes op rijm. Gedichtjes die een paar minuutjes duren waarna de tekeningen bestudeerd kunnen worden.
De tekeningen passen bij het verhaal en de sfeer van het boek. Net als de teksten zit er een klein beetje humor in, mooie zachte kleuren en vormen zorgen ervoor dat het geheel een boekje is dat past bij de donkere weken voor de Kerst.
Erg leuk om samen elke dag een verhaaltje te lezen en daardoor ook goed te gebruiken in groepen op school, club of kerkgemeenschap.

Meer recensies van Diane Kooistra

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.