Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De kracht zit hem in de herhaling en het weglaten van overbodige tekst.

Diane Kooistra 30 maart 2024
Kaj Driessen is een Nederlandse regisseur, scenarist, schrijver van prentenboeken en podcast maker. Daarnaast bedenkt en schrijft hij formats voor nieuwe dramaseries.

Al meer dan 25 jaar werkt Barbara de Wolf met veel plezier als illustrator voor kinderboeken- en educatieve uitgeverijen (in binnen- en buitenland).


Er liep een olifant door het bos. Zo’n hele grote grijze…..
Dat olifantje heeft last van een kriebel op zijn rug en komt er maar niet achter waar het door veroorzaakt wordt.

Het verhaal.
Het verhaal is een leuk en klein verhaal over alledaagse gebeurtenissen in een dag van een olifant. Toch zitten er tussen de humor en de ontmoetingen een aantal thema’s verborgen.
Thema’s als hulp vragen als je het even nodig hebt en dat je dan best iemand mag storen tijdens zijn of haar bezigheden. Daarnaast is het een boek een mooi middel om te zien dat iets wat jij misschien zonder nadenken of onbewust doet wel vervelend kan zijn voor een ander. Een stukje bewustwording maar ook de manier om door te blijven vragen bij de ander waarom hij of zij bepaalde dingen doet. Gewoon, omdat het kan.
Maar aan de andere kant gaat het verhaal ook over dat je iets vervelends om kunt buigen tot iets leuks en dat je dan samen veel plezier kunt hebben. De kracht van dit verhaal zit in de herhaling.
Dat gebeurt allemaal in kleine stukjes tekst die de kinderen op een gegeven moment zal herkennen. De kracht zit hem in de herhaling en het weglaten van overbodige tekst.

De tekeningen

De tekeningen in het verhaal zijn rustig. De vormen zijn groot, als vlakken maar dan toch met de bekende vormen van een olifant of een van de andere dier. Ook hier geldt dat de kracht zit in de herhaling, de verschillende figuren komen ook weer terug in het verhaal. Ook hier zit de kracht van het boek in het weglaten van het overbodige en het aandacht geven aan de kern van het verhaal.
Tekeningen en tekst ondersteunen elkaar heel mooi in dit boek.
En er is ruimte voor een volgend deel dus….

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra