Een boek met veel lagen die een voor een door de lezer worden afgepeld tot er een mooi plot komt.

Diane Kooistra 09 juni 2025
Ik mocht dit boek lezen voor de longlist van de Hebban Literatuurprijs 2025

Falun Ellie Koos is schrijver en filmmaker. Hun debuutroman Rouwdouwers (2024) haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, werd genomineerd voor De Inktaap en werd door Het Parool verkozen tot één van de tien beste boeken van het jaar.

Ada heeft geen contact meer met haar broer en haar vader als gevolg van wat er in haar jeugd allemaal heeft plaatsgevonden. Ze verloor op jonge leeftijd haar moeder en haar vader voedt hen met harde hand op. Zelf woont ze nu bij een kluizenaar in Spanje. Hier komt ze zichzelf tegen en dat brengt herinneringen naar boven die de auteur met de lezers deelt.

Rouwdouwers is een ontroerende roman waarin de auteur op een rustig tempo de lezer laat ontdekken wat er allemaal gebeurd is. Falun Ellie Koos laat tussen de regels door veel onderliggend leed, verwerkt in huiselijke thema’s zien. En ze laat ook zien dat de lezer nooit van een eerste oordeel mag uitgaan maar dat personages kunnen veranderen in het verhaal.
De diverse thema’s in het verhaal komen goed tot hun recht en krijgen ieder hun eigen plek waardoor elke lezer wel iets zal herkennen.

Meer recensies van Diane Kooistra