Diane Kooistra 09 december 2025
Het is ondertussen meer dan 80 jaar na de oorlog en nog steeds zijn niet alle verhalen verteld.

Fiona Rempt schreef vijftig boeken voor verschillende leeftijden. Deze boeken worden in vijftien landen vertaald. Ze is de bedenker en auteur van de serie Helden op poten waarvan Bläsz, de dappere hond het eerste deel was , Togo de moedige sledehond het tweede deel en Winkies verhaal is het derde deel.

Barbara Mulderink is al 20 jaar werkzaam als illustratief vormgever, animator, spelletjes-en-andere-dingen maker.

Het verhaal van Winkie is echt gebeurd, deze duif ging tijdens de Tweede wereldoorlog mee als postduif voor het leger. Als een vliegtuig neerstort en de bemanning geen hulp krijgt sturen ze op goed geluk Winkie terug naar het vaste land. Het is een spannend verhaal over een kleine duif die het verschil maakte….

Het boek is mooi vormgegeven met foto’s en krantenartikel over deze duif.
De taal is begrijpelijk voor zeven jarigen en qua spanning is dat ook wel te doen.
De situatie waarin Winkie geboren wordt, getraind wordt en in de problemen raakt door het neerstorten van een vliegtuig wordt duidelijk uitgelegd,
De tekeningen zitten door het verhaal heen en geven de situatie nog een keer goed weer, mede dankzij een landkaart en vertellen wie er waar in het vliegtuig zaten kan het kind het goed voor zich zien.

Ze gingen neerstorten in zee.
En niemand wist waar ze waren…

In korte bondige zinnen, geïllustreerd door passende gekleurde tekeningen kunnen kinderen de situatie goed begrijpen. Mooi hoe het kleurgebruik is gedaan als de mannen in zee liggen. Hoe het verhaal afliep is snel duidelijk want iedereen kon het navertellen maar het detail dat iemand oplet en Winkie ziet verschijnen mag daarbij niet vergeten worden. Een mooie manier om een thema te bespreken, dat er ook kleine, onverwachte helden waren tijdens de oorlog en dat we die niet mogen vergeten.

Fijn dat deze verhalen gedeeld worden!

Meer recensies van Diane Kooistra