Een oorlogsroman verweven met een thriller met als resultaat een spannende roman
Marion van de Coolwijk (1959) debuteerde in 1988 als jeugdboekenschrijver. Ondertussen heeft ze meer dan 200 titels op haar naam staan, waarvan er in totaal dik 3 miljoen over de toonbank zijn gegaan. Bekende kinderboekenseries van haar zijn onder andere: De Olijke Tweeling, Ik ben niet bom! Meiden zijn gek, Lezen is leuk, De Cupcakeclub en tientallen AVI-leesboekjes. Daarnaast heeft Marion ook vele jeugdboeken geschreven, zoals de bekende serie MZZLmeiden.
Haar boeken ontvingen vele nominaties van zowel de Kinderjury als de Jonge Jury en in 2006 won ze de TINA AWARD in 2006 voor het beste meidenboek.
Mangelvrouw (2016) was Marions eerste boek voor volwassenen: een thrillerdebuut dat ook nog eens genomineerd werd voor de Hebban Debuutprijs. Al snel volgden de thrillers Mannenjacht (2017), Over en uit (2018) en Kwade trouw (2019).
Mama liegt is haar nieuwste boek dat in april 2022 verscheen bij De Crime Compagnie.
Aisa groeit op bij haar oma Anna en wanneer oma ziek wordt vraagt zij Aisa om contact op te nemen met haar zus Emma.
Aisa, die niet beter weet dat haar familie uit haar, oma en haar moeder slechts bestaat is verrast en gaat op zoek naar deze onbekende zus.
Kort na de vereniging van oma en Emma overlijdt Anna.
Aisa wordt door Emma bijgestaan met het regelen van de uitvaart en liefdevol opgenomen in de familie.
Maar dan gebeuren er vreemde voorvallen en blijkt niet iedereen zo blij met Aisa te zijn.
Het eerste dat opvalt is de donkere cover met blauwe babyspeen dat samen met de flaptekst en de titel de lezer nieuwsgierig maakt.
Deze titel, Mama liegt, wordt pas vrij laat duidelijk.
In Mama liegt volgen we twee tijdlijnen, die van Aisa in het heden en die van Elizabeth vanaf de oorlogsjaren.
Voorin het boek staan twee stambomen, die van Elizabeth en die van Aisa.
Wat deze twee stambomen met elkaar gemeen hebben wordt langzamerhand duidelijk door het verhaal.
Boven elk hoofdstuk staat duidelijk vermeld in welke tijd het zich afspeelt.
Marion van de Coolwijk heeft een vlotte schrijfstijl en door de korte afwisselende hoofdstukken in het heden en verleden leest het dan ook vrij vlot.
De hoofdpersonages worden heel goed neergezet door de auteur en zijn stuk voor stuk sterke vrouwen.
Mama liegt heeft een goed opgebouwd plot, hoewel de echte spanning pas aan het eind in het verhaal komt.
Dat einde had nog wel iets beter uitgewerkt kunnen worden, dat was nu wat abrupt.
Ook al vermoed je hoe het verhaal in elkaar steekt, het verhaal blijft boeiend en uiteindelijk weet de auteur je nog te verrassen.
Wat wel jammer is zijn de vele fouten die in het boek nog zitten.
Dat zorgde dat je meer bezig was met rekenen dan met lezen en dat gaat enigszins ten koste van het leesplezier.
Zonde van het verder erg mooie verhaal.
Die fouten zijn bekend bij de auteur en worden nog voor de tweede druk uit de papieren versie gehaald.
De e-books zijn inmiddels verbeterd.
Al met al heeft Marion van de Coolwijk een mooie oorlogsroman verweven met een thriller dat resulteerde in een spannende roman.
Met dank aan de leesclub van Vrouwenthrillers en uitgeverij De Crime Compagnie voor het verstrekken van het leesclubboek.