Durf en moed bij rampspoed.
Generaal Kurt von Hammerstein tart het lot in de woelige periode net voor en tijdens Hitlers machtsovername. Dit is een historisch waargebeurde familiegeschiedenis van een topgeneraal van de oude adel die zijn ontslag nam omdat hij de nationaalsocialisten onbekwaam achtte tot regeren. Hij noemde Von Hindenburg een zwakke persoon vanwege zijn tam beleid tegen Hitler en zijn bruinhemden. De gevolgen kent iedereen ondanks de vele protesten van hoge militairen. Echte verzetsacties pleegde hij niet maar zijn kinderen daarentegen wel. Twee dochters waren spionnen pro Rusland en zijn twee zonen zaten in het verzet waaronder de aanslag op Hitler. Hitler overleefde zeker drie echte aanslagen door toeval. De geschiedenis heeft veel van die onverklaarbare plotwendingen. Hij is gestorven in 1941 aan een kwaadaardig gezwel en ontkwam alzo aan ergere sancties. Zijn echtgenote heeft daarentegen wel een hoge leeftijd bereikt. Het boek waarschuwt al vroeg begin 1922 al voor de kwalijke gevolgen van deze regeringswisseling maar zoals ons de geschiedenis leert: Wat komen moet zal gebeuren. De link met hetgeen vandaag gebeurt is zo gelegd, maar waarschuwingen worden meestal in de wind geslagen.