Een uitlaatklep.
Het boek behandelt hier geen alledaags onderwerp, alhoewel we het wel bijna alle dagen doen. Ons ontdoen van afvalstoffen die het liefst niet al te lang in ons lichaam blijven hangen is een bijna dagelijks ritueel. Vroeger deed men dit bijna open en bloot en nu trekken we ons terug in het kleinste kamertje. Men heeft het allerlei benamingen als : ontlasten, even een hoekje om, de kleine of grote boodschap. Dit boek neemt u mee in de kleine geschiedenis van ons darmgestel. Na de tien hoofdstukken te hebben gelezen weet u bijna alles over deze bruine brij. We steken iets in de mond en na enige uren of dagen komt het er volledig anders uit. In vroegere tijden was het goud waard. Het werd gebruikt als meststof en het werd zorgvuldig opgehaald door speciaal aangestelde ruimers. Door de ontdekking van de vogelpoep aan de kust van Peru en nadien van het scheikundige kunstmeststof werden onze afvalstoffen niet meer gewaardeerd. Het boek behandelt een breed spectrum aan onderwerpen, zoals de klisteerspuit, de spijsvertering en de ongegeneerde Romeinen die naast elkaar hun gevoeg deden terwijl ze de weetjes van de dag doornamen. Het boek bevat mooie tekeningen en foto's van deze menselijke genoegdoeningen. Allerlei weetjes en rariteiten komen aan bod, zoals de mestkever, de barnsteen en de ontdekking van Guano in Peru en de kunstvormen zoals de zelfgemaakte cloaca die in een of ander museum was(is) te bezichtigen. Een apart stukje is er ook te lezen over de fetisjisten onder ons.