The Library deel 1
Na het korte verhaal Overdue kon ik niet wachten om aan het eerste deel van de Library-trilogie te beginnen. En het stelde zeker niet teleur!
“Now explain how it’s complicated with you and these siblings that aren’t siblings,” zegt Livira. “I’m good at complicated.”
En Mark Lawrence is ook goed in ingewikkelde dingen!
The Library… een mogelijk oneindig gebouw dat reikt naar vele realiteiten, vele werelden en vele tijden…
De Bibliotheek is ontzettend oud, misschien miljoenen jaren gebouwd voor de gebeurtenissen in dit boek. Hoewel de bibliothecarissen toegang hebben tot een oneindige voorraad boeken over de Bibliotheek, zijn de meeste verhalen legendes die teruggaan tot Adam en Eva en de vloek van kennis. Toegang tot boeken en kennis vormt een groot thema, waarbij technologische evolutie snel vooruitgaat dankzij menselijke toegang tot de Bibliotheek — wat onvermijdelijk leidt tot grootschalige vernietiging van samenlevingen. Toch herrijzen beschavingen telkens opnieuw, met hulp van de Bibliotheek, waardoor een cyclus ontstaat die al duizenden jaren voortduurt.
We volgen de twee hoofdpersonages in afwisselende hoofdstukken: Livira, een slim jong meisje dat altijd vragen stelt, en Evar, een jonge man die samen met een zus en drie broers in een afgesloten kamer in de Bibliotheek leeft. Ze ontmoeten elkaar pas halverwege het boek, en daarna slechts enkele keren, met altijd een lange wachttijd voor Livira, maar slechts een paar dagen voor Evar: de Bibliotheek speelt grappige spelletjes met tijd.
De hoofdpersonages zijn erg boeiend. Hoewel ik zowel Livira als Evar sympathiek vond, gaat mijn voorkeur uit naar Livira. Dat komt door de uitgebreide karakterontwikkeling die we bij haar meemaken: van kindertijd tot adolescentie en uiteindelijk jonge volwassenheid. Hierdoor voelt ze heel volwaardig en herkenbaar aan. Evar’s verhaal beslaat een kortere periode in zijn leven, waardoor zijn karakter iets minder uitgebreid wordt uitgewerkt.
Er zijn ook enkele belangrijke bijpersonages: Davris Yute, een bibliothecaris die Livira opmerkt wanneer ze de stad binnenkomt en haar helpt als leerling-bibliothecaris geaccepteerd te worden, en Malar, een soldaat die Livira naar de stad brengt en voor haar een soort van lijfwacht wordt.
Pas tegen het einde ontdekken we wat het boek uit de titel is.
Het verhaal zit vol literaire verwijzingen — bijvoorbeeld de naam van de raaf — en ook de citaten en epigrafen tussen de hoofdstukken zijn rijk aan referenties. Ik heb er waarschijnlijk de helft niet eens volledig begrepen. Een complex verhaal vol verrassingen en wendingen, en natuurlijk is het een trilogie dus dit eerste deel eindigt met een echte cliffhanger!
Deel twee (en drie) kan voor mij niet snel genoeg komen.
En Mark Lawrence is ook goed in ingewikkelde dingen!
Pas tegen het einde ontdekken we wat het boek uit de titel is.
Deel twee (en drie) kan voor mij niet snel genoeg komen.