Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een pareltje!

Al mijn hele leven lang geniet ik van historische romans. Van de prachtige literatuur werken van Jane Austen tot de welbekende kasteelromannetjes van Harlequin.

Toen de boekomslag van 'De Verborgen Apotheek' voorbijkwam op sociale media was ik dan ook meteen geprikkeld te ontdekken waar dit boek over gaat. Ook al was de synopsis maar een paar regeltjes, het verhaal klonk zo ontzettend intrigerend en mysterieus dat ik zeker wist dat ik dit boek absoluut wilde lezen.

'De Verborgen Apotheek' is de debuutroman van Sarah Penner. Het bijzondere is dat de originele Engelse versie pas uit is gekomen op 2 maart 2021, niet vaak maken wij als Nederlandse lezers mee dat we binnen een week de vertaalde versie mogen en kunnen lezen! Hoe ontzettend gaaf is dat! Niet alleen in het Nederlands is het boek inmiddels vertaald, maar ook in 19 andere talen.

Oprah Winfrey's tijdschrift noemt dit boek ook nog eens een van de meest geanticipeerde boeken om naar uit te kijken dit jaar.

Maar wie is de schrijfster eigenlijk achter dit boek? Sarah groeide op in Amerika in de staat Kansas, ze begon serieus met het werken aan een manuscript nadat ze in 2015 niemand minder dan de wereldberoemde schrijfster Elisabeth Gilbert over Elisabeth's nieuwe boek toentertijd hoorde praten. Het was de inspiratie die Sarah nodig had om zich in te schrijven voor een online workshop creatief schrijven.

En vanaf toen waren de remmen los… Momenteel woont Sarah samen met haar man in de zonnige staat Florida.

Waar het boek over gaat?

'De verborgen apotheek' is vanuit meerdere hoofdpersonages geschreven en in verschillende tijdsperiodes. In het eerste hoofdstuk maken we meteen een reis terug naar het verleden. Om precies te zijn gaan we 230 jaar terug in de tijd naar Londen, 1791. Waar we Nella ontmoeten. Nella heeft 20 jaar daarvoor, na haar moeders overlijden, haar moeders apotheek overgenomen. Maar waar in de apotheek van haar moeder het helen en genezen van vrouwenkwaaltjes, door gebruik van kruiden en drankjes, centraal stond, gebruikt Nella de apotheek voor hele andere redenen.

De drankjes die Nella namelijk maakt, zijn bedoeld voor vrouwen die willen ontsnappen aan mannen die hun leven niet aangenamer maken.

Hiervoor heeft ze wel twee belangrijke regels.
1: de drankjes mogen nooit tegen een vrouw gebruikt worden, alleen tegen mannen.
2: de naam van de vrouw die het drankje wil hebben, en de naam van de ongelukkige man, die het slachtoffer zal zijn. Deze namen worden allemaal nauwkeurig bijgehouden in haar administratie.



Op een dag krijgt Nella bezoek van de twaalfjarige Eliza, die door haar werkgeefster naar de apotheek is gestuurd voor zo'n speciaal drankje. Eliza is betoverd door alles wat ze in de apotheek ziet en ondanks het leeftijdsverschil ontstaat er direct een vriendschappelijke band tussen Nella en Eliza. Geheel per ongeluk is het ook Eliza die in gang zet dat de levens van haar, Nella en de andere hoofdpersonen Caroline voorgoed zullen veranderen.

De hoofdstukken slepen ons om en om mee van Londen 230 jaar geleden, naar Londen hier en nu. Soms als schrijfsters dit doen, bestaat er de kans dat de lezer de draad kwijtraakt of verveeld raakt omdat de lezer constant in een andere verhaallijn wordt ondergedompeld. Sarah haar manier van schrijven is echter zo meeslepend, dat je niet kunt wachten om in allebei de tijdsperiodes verder te lezen. Dit komt mijns inziens ook doordat ze zoveel details gebruikt, je voelt je echt 230 jaar terug de tijd ingaan.

In het huidige nu, ontmoeten we de andere vrouwelijke hoofdpersoon, Caroline. Caroline en haar echtgenoot boekte een reisje naar Londen voor hun tienjarige huwelijksjubileum. Maar vlak voor vertrek komt Caroline erachter dat haar echtgenoot het niet zo nauw heeft genomen met zijn huwelijksbeloften. Ondanks het verdriet besluit Caroline alleen af te reizen naar Londen. Aan de ene kant om haar verdriet te verwerken, aan de andere kant om zichzelf opnieuw te ontdekken.

Daar in Londen vindt ze tijdens een uitje schatgraven in de welbekende rivier de Thames, een mysterieus klein flesje. Een flesje dat 230 jaar geleden toebehoorde aan Nella. Caroline is zo geïntrigeerd dat ze er alles aan wil doen om uit te zoeken wat voor flesje het is, waar het vandaan komt en waarvoor het diende… En wat is daarvoor een betere plaats dan in de oude archieven van bibliotheken in Londen?

Sarah heeft niet alleen een prachtig verhaal geschreven, leuk om te weten is dat ze zelf ook daadwerkelijk naar Londen is afgereisd om modder te graven in de rivier en menige bezoekjes heeft gebracht aan bibliotheken, iets wat duidelijk terug te zien is in de waarheidsgetrouwe beschrijvingen in het verhaal.

Wij als lezers zeggen vaak dat we in een boek willen verdwijnen. Met Sarah haar intrigerende en mysterieuze manier van verhalen vertellen, laat zij ons niet alleen verdwijnen, maar zuigt ze ons zelfs bijna het boek in. Als lezer wil je doorlezen, weten hoe het afloopt… En de rest van de echte wereld om je heen verdwijnt abrupt als je dit boek in handen hebt. Dit is het ideale boek om even alles om je heen te vergeten, maar daarnaast haalt Sarah ook belangrijke thema's naar voren zoals vrouwenrechten of de druk die vrouwen altijd ervaren.

Belangrijk is niet te vergeten dat 200 jaar geleden vrouwenrechten nog bijna niet bestonden. Vrouwen waren het eigendom van hun vaders, broers of echtgenoten. Zonder een goed huwelijk was het toekomstperspectief van een vrouw zeer mistroostig. Met een beetje geluk konden ze nog eindigen als gouvernante of gezelschapsdame, maar vrouwen zonder connecties hadden meestal alleen de optie om dienstmeid of prostituee te worden. En scheiden om te kunnen ontsnappen aan een liefdeloos of gewelddadig huwelijk? Voor een vrouw was dat eigenlijk al helemaal niet mogelijk. Het zijn de thema's die ook centraal staan in de vele klassiekers van Jane Austen.

Sarah laat echter ook het contrast zien tussen de tijdsperiodes en de moeilijkheden. Aan de ene kant zien we de problemen waar Nella en Eliza 230 jaar geleden mee te maken hadden, tegenover de problemen die Caroline als vrouw in het hier en nu ervaart. En dan blijkt dat hoewel er in 230 jaar veel is veranderd, vrouwen veel en veel meer rechten hebben dan indertijd, vrouwen nog steeds de druk ervaren om eigen dromen niet na te jagen vaak onder druk van hun echtgenoot.

Dit alles maakt de debuutroman van Sarah Penner niet alleen een aanrader, maar een boek wat je zeker weten moet oppakken als je van dit genre houdt en het verhaal zul je ook niet snel vergeten. Ik kan niet wachten om hopelijk in de toekomst meer van haar hand te mogen lezen. Want met zo'n absurd goed debuut, moet Sarah Penner wel een blijvertje zijn in boekenland!
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Echteliefdeboeken