Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Durf jij nog op vakantie gaan?

Lysanne Hoksbergen (1986) verslindt al boeken sinds haar jonge jaren en ze was vaak in de bibliotheek te vinden. Dikwijls lag ze met haar leeslampje tot laat in de avond te lezen, met haar deken hoog opgetrokken, want ook toen kon een boek al niet spannend genoeg zijn. Lysanne Hoksbergen schrijft zowel korte als lange verhalen, maar wel allemaal thrillers, al dan niet met een verleidelijke toets. In 2023 schreef ze Dodelijk verlangen. Ik las haar nieuwste boek, Hels paradijs.

In Hels paradijs maken we kennis met Julia, de 40-jarige vrouw van Steven. Samen met hun 3 kinderen wonen ze in een groot huis met een prachtige mediterraanse tuin en een zwembad. Maar achter hun schijnbaar perfecte leventje schuilt een geheim. Iets donkers dat Leonie met zich meedraagt, opgesloten in haar binnenste. Af en toe wil dat monster eruit en rammelt het aan zijn tralies. Om haar verleden eindelijk onder ogen te zien en af te rekenen met haar demonen, besluit ze alleen op reis te gaan om alles op een rijtje te zetten. Ze vertrekt naar een paradijselijke plek in Egypte. Maar is haar paradijs wel zo helend? Of is ze eerder in de hel beland? Dat lees je in Hels paradijs.

De cover toont de sfeer van het verhaal. De zee, een volle maan, een vrouw loopt op het strand. Een plaatje dat perfect lijkt thuis te horen in je vakantiealbum. Maar schijn bedriegt. Grote barsten lopen als scheuren over het lieflijke plaatje heen. Het geheel ademt onheil uit.

Hels paradijs start met een waarschuwing voor triggers/traumatische gebeurtenissen. Zonder teveel in te gaan op deze triggers, om geen spoilers weg te geven, wil ik toch meegeven dat het fijn is dat hier rekening mee is gehouden. Want ik kan me voorstellen dat, als je zelf worstelt met bepaalde demonen, dit boek niet zo gemakkelijk te lezen is. 

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Leonie. We leren haar kennen in korte hoofdstukken. Het verhaal dat ze vertelt is een vrij kort verhaal, je leest er vlot doorheen. Een ideaal tussendoortje.

De auteur heeft een beeldende, poëtische schrijfstijl. 

“De badhanddoek maakt een smakkend geluid wanneer hij de grond raakt.”

“Mijn haar druppelt de natuursteen om ons heen nat en mijn lijf doordrenkt het zijne.”

” Zijn bezorgdheid en teleurstelling klinken door in zijn aanrakingen.”

“Een schitterend samenspel van zon en zee vormt het kleurloze water tezamen met de wind tot een turquoise tint.”

Mijn eerste gevoel is dat ik niet zeker weet of ik dit gezin wel beter wil leren kennen. Vanaf het begin van het boek hangt er een onheilspellende sfeer en rond Julia hangt een donker aura. De auteur verstopt telkens kleine korrels zand als aanwijzingen over het verleden van Julia. Zo van die korrels die vervelend aanvoelen tussen je tenen. Het schuurt, maakt je onrustig. Je wilt meer weten, maar je krijgt niet meer. Het duurt een tijdje vooraleer de auteur je een blik gunt op het volledige zandstrand. Zo blijft er een voortdurende spanningsboog in stand. 

De gedachten en gevoelens van Julia worden uitgebreid beschreven. Er is nauwelijks verandering in locatie en tijdsspanne. Er is weinig interactie. Het verhaal speelt zich vooral af in het hoofd en bij uitbreiding de rest van het lichaam van Julia. Er is weinig echte actie en toch houden haar gedachten en gevoelens je vast. Ze zuigen je in de scène. 

Het verhaal is gekruid met thema’s als zussenliefde, trauma en de verwerking ervan, pesten en een burn-out.
Het einde is broeierig en zinderend. Gevolgd door een epiloog, waar ik omwille van spoilers, niet teveel over kan vertellen. Maar die wel een meerwaarde biedt aan het verhaal.

Hels paradijs neemt een trage start. Buiten wat vage gedachten over het verleden en een wat spannendere scène, gebeurt er niet veel. Eenmaal in de helft van het korte verhaal gaat de spanning ineens de hoogte in en weet de auteur je aan het boek vast te kluisteren. De psychologie die bij een trauma komt kijken wordt, via de gedachten en gevoelens van Julia, op een spannende manier neergepend. Op vlak van locatie en tijd verandert er niet veel, op vlak van denken en voelen des te meer. Via mooie zinnen en inzichten weet de auteur je uiteindelijk toch vast te houden tot het zinderende einde van het verhaal. Daarom krijgt Hels paradijs van mij 3,5 paradijselijke sterren. 

Ellen Boutsen
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: De Verhalenfabriek
ISBN: 9789461099068
Uitvoering: E-book
Uitgave: mei 2024

Met dank aan De Verhalenfabriek voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ellen_Boekencast

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.