Met ademhalingsoefeningen je veerkracht verhogen

Els Van Daele 09 maart 2023
Dirk Heylen is de oprichter van TODI indoorduikcentrum. Door zijn passie voor het duiken ontdekte hij het belang van een goede ademhaling. En nog meer toen hij tijdens een duiktrip op Malta in paniek raakte en zijn duikbuddy hem eraan moest herinneren dat hij rustig moest ademhalen. Hij ervaarde dat minder ademen en het verlengen van je uitademing je stressniveau aanzienlijk kunnen verlagen.

Omdat hij vond dat ademhalingsoefeningen nog te weinig worden ingezet om te ontspannen, de veerkracht te verhogen en stress en burn-out te voorkomen, schreef hij het boek Anders ademen: verhoog je veerkracht en wapen je tegen stress, burn-out en chronische hyperventilatie.

De eerste 3 delen gebruikt hij vooral om uit te leggen wat stress is, hoe ademhalen verloopt en wat de invloed is van je ademhaling op stress. Dit was misschien iets te theoretisch en had voor mij wel wat korter gemogen, omdat ik dit ook al vaak las in andere werken. Maar langs de andere kant is het waarschijnlijk wel nuttig en nodig voor mensen die hier voor het eerst iets over leren. Door die uitleg begrijp je immers beter wat het nut is van de oefeningen en waarom ze nodig zijn.

We leren dat iedereen een zekere mate van stress nodig heeft, maar dat er ook zoiets bestaat als je optimale stressniveau en dat de stress in onze huidige samenleving heel anders is dan vroeger en zware gevolgen kan hebben.
Verder ontdek je wat de functie van onze ademhaling is, wat CO2 met je lichaam doet en dat er verschillende soorten ademhalingen zijn. Daarna legt Dirk Heylen uit hoe je met de ademhaling je stress kunt beïnvloeden, hoe je goed moet ademen en hoe dit inwerkt op je lichaam.

Het vierde deel, de oefeningen, vond ik het meest interessant, omdat dit heel praktisch is. Eerst beschrijft hij heel duidelijk 26 basisademhalingsoefeningen en geeft hij ook nog wat tips voor ontspanningsoefeningen. De bedoeling van deze hoofdstukken is je bewust te worden van je eigen ademhaling en van je veranderende adempatroon door de dag heen. Deze oefeningen zijn voor iedereen belangrijk en hij raadt je dan ook aan ze regelmatig te doen en te kijken wat voor jou het beste past.

Het hoofdstuk erna richt zich op oefeningen in specifieke omstandigheden: bij stress, burn-out en chronische hyperventilatie. Er wordt ook uitgelegd hoe ademhalingsoefeningen je veerkracht kunnen verhogen.

De auteur begint zijn boek met de quote: “Op het moment dat je begint na te denken over ademen, verandert je ademhaling”. Dat zou ik in mijn geval uitbreiden naar: op het moment dat je dit boek begint te lezen, verandert je ademhaling. Van zodra je begint te lezen, is het immers onmogelijk om er niet aan te denken dat je voortdurend ademhaalt. En na het lezen van het boek, zou je moeten komen tot de staat van de quote waarmee Dirk Heylen zijn boek Anders ademen eindigt: “Als je de baas bent over je ademhaling, kan niemand jouw innerlijke rust verstoren”. Dit lijkt me een heel goede motivatie om dit boek te gaan lezen!

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com/2023/03/08/anders-ademen/

Meer recensies van Els Van Daele