Magisch mooi boek
Een magisch mooi boek. Alhoewel het boek gaat over magische voorwerpen en heksen, krijg je nooit het gevoel dat je een ongeloofwaardig fantasy boek aan het lezen bent. Eerder een verhaal dat zich een paar eeuwen geleden echt had kunnen afspelen.
Het hoofdpersonage, de 13-jarige Betty, vindt haar leventje maar saai, ze voelt zich opgesloten op het eiland Kraaiensteen, waar ze moet werken in de kroeg van haar oma, ’t Stropersschuitje. Ze wil op avontuur en nieuwe horizonten ontdekken. Maar als op een dag blijkt dat zij en haar zussen Flis en Charlie drie magische voorwerpen hebben geërfd, is dat avontuur plots dichterbij dan gedacht en brengt haar verlangen de zussen in groot gevaar. Op hun familie rust immers ook een eeuwenoude vloek, ‘de vloek van de Kraaientoren’. Wat heeft de heks Sorsha, die daar gevangen zat, te maken met de magie in hun voorwerpen en met de vloek die hen gevangen houdt? Kunnen de zussen hun magische objecten gebruiken om de vloek te verbreken?
Door de mooie beschrijvingen kan je je heel goed inleven in het verhaal, je voelt bijna de klamheid van het mistige moeras, de wanhoop binnen de gevangenismuren, je ziet jezelf al lopen in de kleine straatjes van Kraaiensteen of verdwalen op het kerkhof van het eiland Kwel. Het boek biedt ook altijd voldoende spanning, waardoor je het moeilijk kan wegleggen.
Ik vond het ook heel fijn dat de vertaalster aan het begin van het boek verduidelijkt waarom ze in het Nederlandstalig boek de naam van de familie heeft aangepast, met de uitleg wat de oorspronkelijke Engelse naam betekent. En in het dankwoord verwijst de auteur op een originele wijze naar plaatsen of gebeurtenissen in het boek om de mensen die haar hielpen en inspireerden te bedanken. Zo worden het obligate voor- en nawoord ook fijne teksten om te lezen.
Het was het eerste boek dat ik las van de schrijfster, Michelle Harrison. Zij groeide op in Engeland, in Essex, en had zelf ook twee zussen. Ze zegt dat de Weddersinne-zussen uit het boek op hen gebaseerd zijn. En ik denk dat de auteur en haar zussen dan ook een bijzondere band moeten gehad hebben, want in het boek voel je de liefde van de zussen voor elkaar. Blijkbaar verschenen intussen in het Engels ook al twee andere boeken over de Weddersinnes, ik kan niet wachten om die ook te gaan lezen.