Geen enkel dieet kan voor iedereen goed zijn.

Els Van Daele 15 juli 2023
Het ik-dieet van Xavier Martins Dias is best een interessant boek. Het vertrekt vanuit de stelling dat geen enkel specifiek dieet voor iedereen goed kan zijn. Iedereen heeft immers een andere genetische aanleg en samenstelling, een andere gezondheid, ander metabolisme… Wat voor de een goed werkt, kan voor een ander net contradictorisch werken. Daarom moet je voor jezelf op zoek gaan naar welk dieet voor jou werkt. Van welk eten krijg jij energie of van welk eten krijg je net spijsverteringsproblemen? Het kan immers zo zijn dat wat door iedereen als gezonde voeding wordt gepromoot, het voor jou net niet is omdat je lichaam dat niet goed kan verwerken.

Ik was eerst wat sceptisch toen ik het boek begon te lezen, omdat het eerste deel van het boek heel theoretisch is, er wordt uitgelegd wat voeding is, hoe de spijsvertering werkt… En dan dacht ik van, ja, dat weet ik allemaal, dat heb ik al zo vaak gelezen.

Maar daarna wordt het boek wel praktischer en interessanter. Het legt eerst de basisprincipes uit: dat je moet zorgen dat je regelmatig eet en dat elke maaltijd een koolhydraatbron én een vet- en eiwitbron moet bevatten. Daarna daagt het je uit om op zoek te gaan naar voedsel dat voor jou persoonlijk het best werkt. Het nodigt je uit om een logboek bij te houden en na elke maaltijd te noteren hoe je je daarbij voelde: energiek of net niet, last van de spijsvertering of niet… Daarna is het de bedoeling dat je gedurende 3 dagen testmaaltijden klaarmaakt en noteert hoe je je daarna voelt. Zo kun je bepalen of jij meer koolhydraten of net meer vet nodig hebt.

Tenslotte besluit de auteur met te vermelden dat er een verschil is tussen snel willen afvallen, wat niet gezond is, of op een gezonde manier afslanken, wat gebeurt er als je voedsel eet dat goed voor je is. “Als je wilt afslanken moet je goed eten.”

Het boek is heel sober gehouden, er staan geen hippe prentjes of illustraties in, maar wel een paar verhelderende schema’s en lijsten van voedingsmiddelen.

Xavier Martins Dias is een Nederlandse inspanningsfysioloog en gezondheidswetenschapper. Het boek Het ik-dieet is geïnspireerd op een uniek voedingsprogramma dat hij voor zijn trainingsclub Akademia ontwikkelde.

Deze recensie verscheen eerst op In de Boekenkast: https://www.goodreads.com/book/show/160956736-het-ik-dieet

Meer recensies van Els Van Daele