Advertentie

De favoriete zus van Jessica Knoll

Sinds ik slachtoffer werd van een gewapende overval lees ik geen thrillers meer maar voor de boeken van Jessica maak ik graag een uitzondering. Het gelukkigste meisje was geweldig maar De favoriete zus is nog veel beter. Dit is geen thriller; dit is een nagelbijtende, emotioneel verscheurende, meedogenloze achtbaan. Het is een spiegelpaleis zonder uitgang. Knoll houdt ons voortdurend een spiegel voor om die dan weer om te draaien, op zijn kop te houden en aan diggelen te slaan. Ze fileert haarscherp haar personages, haar lezers en de wereld waarin wij heden ten dage leven.

De favoriete zus vertelt (voornamelijk) het verhaal van de zussen Brett en Kelly. Brett is een succesvolle zakenvrouw die al een paar seizoenen meedoet aan reality programma Goal Diggers. Het verhaal komt in een stroomversnelling als haar oudere zus Kelly, alleenstaande mama, zich ook een plaats in het programma kan toe-eigenen.

We krijgen niet enkel een inkijkje in het leven van de zussen maar ook in dat van de andere deelneemsters én in de interne keuken achter het programma. Dat reality-tv hard gestuurd en georkestreerd wordt had ik wel gedacht maar ik had nooit kunnen denken dat het er zo wreed aan toe zou gaan…Ok, dit boek is fictie maar het laat volgens mij wel goed zien hoe de grenzen beginnen vervagen als er maar één motto geldt: alles voor de tv. En dat álles mag je letterlijk nemen.

De haat, de leugens, de geslepenheid en valsheid zijn choquerend, en toch, door de vlotte, (emotioneel) intelligente pen van Knoll kan je meeleven met elk personage. Hoe verdorven ook. Want Jessica laat feilloos zien hoe zwart-wit niet bestaat, ze laat ons voelen waarom sommige beslissingen genomen worden en hoe een mens kan worden tot wie hij is (en niet wil zijn, of net wel).

De favoriete zus lezen is als Desperado’s drinken: het verhaal glijdt smakelijk en makkelijk naar binnen maar ongemerkt blijk je dronken te zijn, verdronken in een inktzwarte poel. Ondertussen val je van de éne verbazing in de andere en laveer je tussen: dit boek moet uit, ik wil het einde weten én dit boek mag nooit uit want ik wil meer lezen over de Goal Diggers.

‘De perfecte beach read’ volgens de achterflap; neem maar genoeg proviand mee en smeer je rijkelijk in voor je begint te lezen. Deze wervelende trip sleept je mee en laat je amper ademhalen…

Reacties op: Nietsontziend

21
De favoriete zus - Jessica Knoll
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99
E-book prijsvergelijker