Hoera Mizee!
Toen kwam moeder met een mes. Door: Nicolien Mizee.
Toen kwam moeder met een mes verscheen voor het eerst in 2003. In 2019 verscheen een licht herziene versie.
Al is dit boek meer dan 20 jaar geelden geschreven toch ademt het al helemaal de Mizee-sfeer uit: grappig en tragisch, intiem en afstandelijk, afwijkend en met twee voeten in de wereld.
Op de één of andere manier lijkt alles dat Nicolien Mizee schrijft over haarzelf te gaan, door de thema’s die telkens weer voorbij komen: intergenerationeel trauma, neurodiverse mensen, familiedrama’s, opwijkende (positief afwijkend) vrouwen,…
Haar oog voor detail is fenomenaal, dat komt naar voren in de kleine kantjes van haar personages, de intieme bekentenissen, levensechte dialogen maar ook in haar kijk op de wereld, de natuur, de maatschappij.
In Toen kwam moeder met een mens hangt er een soort van Stars Hollow-sfeer (Gilmore Girls): alle personages hebben een raar kantje, de éne is al sympathieker dan de andere en allemaal samen vormen ze een boeiende wereld waar je van gaat houden.
Ik hou van Nicolien Mizee!
Ik hou van Nicolien Mizee!