Advertentie

Ik wou dat ik een vogel was. Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar. Samengesteld door Margot Diederix en Marlous van Mourik. Met illustraties van Frann Preston-Gannon.

Wat een prachtboek, een instant klassieker! Ik ben zo blij dat Van Mourik op I am the seed that grew the tree is gestuit én dat ze besloten heeft om ons (Nederlandstaligen) ook zoiets moois te gunnen. Knap is ook dat ze er voor gekozen heeft om niet de gedichten te vertalen maar wel op zoek te gaan naar gedichten in het Nederlands die bij het thema en de bestaande prenten passen. Dit moet een huzarenwerk zijn geweest, maar zeker en vast de moeite waard. Ik ben er gerust in dat al wie dit boek koopt er jaren plezier van gaat hebben én dat dit het soort boek is dat mensen elkaar blijven schenken. Ik ben hier zo blij mee!

Elke dag van het jaar een gedicht, met de natuur als thema én geschikt voor jong en oud. Meer perfect wordt het niet. Poëzieliefhebbers gaan hierin oude, favoriete, namen tegenkomen en nieuwe stemmen leren kennen. Wie nog niet into poëzie is gaat dit zeker worden. ‘Ik wou dat ik’ staat vol woorden en prenten om te koesteren; in je eentje, samen met het gezin of romantisch met je geliefde. (Ik zie al afgeleide Whatsapp-groepjes ontstaan, of nieuwe klas-rituelen.)

Toen ik jaren geleden van Sinterklaas ‘Kom maar dichter’ kreeg wist ik nog niet wat dat boek voor mij zou betekenen. Het was niet alleen een opstapje richting een kast met 3 meter poëzie, het was daarnaast ook een boek dat mijn Bijbel zou worden. Een boek dat je leest, herleest, doorbladert en waarin je blijft hangen. Een boek om in te verdwalen en de waan van de dag los te laten. Nooit gedacht dat ik 20 jaar later weer zo een boek zou tegenkomen. Een snuister-, koesterboek. Een boek dat kan troosten, doen lachen, glimlachen, je hart verwarmen, je liefde voor de wereld kan vergroten.

In een wereld die almaar sneller draait, waarin de natuur dag na dag meer kapot gaat en waarin er amper tijd is om adem te halen is dit boek een soort van medicijn, een vorm van therapie. Meditatie en bezinning in één. Koop dit boek, deel gedichten met je naasten en maak alvast jullie deeltje van deze gekke aarde mooier.

Ik wou dat ik een vogel was is het soort boek dat je op zoek laat gaan naar een bijpassend tafeltje. Je wil het continue binnen handbereik en in het zicht hebben. Dikke dank u wel uitgeverij Ploegsma.

Reacties op: Prachtig!

4
Ik wou dat ik een vogel was - Diverse auteurs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker