Advertentie

Nouveau Fuck. Door Stelle Bergsma.

Stella is Stella, en niemand anders had dit manifest kunnen schrijven. Zeker niet op deze manier. Het is geschreven alsof ze het recht in je gezicht staat voor te dragen. Vol vuur, power, kracht en bovenal met stijl.

Het is een “Manifest voor dwarsdenkers”. Voor vrouwen in de eerste plaats maar daarnaast voor iedereen die niet aan de norm beantwoord. Wie wil er trouwens tot die eenheidsworst behoren? Moest je nog de illusie hebben dat je graag ergens bij wil horen, Bergsma helpt je met dit manifest van dat waanidee af.

Aan de hand van de Vijf Wezen: Wees Slecht, Wees Woedend, Wees Onbeschaamd, Wees Onbescheiden en Wees Gevaarlijk toont ze ons waarom het zo belangrijk is om haar Nouveau Filosofie te omarmen. Waarom het noodzakelijk is dat we worden wie we echt zijn. Los van wat anderen van ons verwachten, wat we van onszelf (denken te) verwachten.

Ze hamert voortdurend op het belang van woorden, taal, stijl. Het klinkt misschien flauw maar het is echt belangrijk dat we taal zien voor wat ze is, taal is echt een wapen. Stella is geen vrouw met ballen, Stella is een vrouw met een clit. Punt.

Haar taal, haar schrijven is scherp, bijtend, meedogenloos en onbeschaamd. Dat kan soms maken dat de boodschap minder aandacht krijgt. Lees door de F-woorden heen. Bergsma weet waarover ze schrijft en heeft overschot van gelijk. Zeur niet maar constateer. En verander je omgeving, rek ze uit totdat ze je past. Probeer jezelf niet in een mal te proppen die niet de jouwe is.

De wereld begint te veranderen, je voelt het aan alles. ‘De norm’ begint te morren, voelt het water stijgen. En dat is dankzij mensen als Stella, die zichzelf volop smijten, die onrecht constateren en gevaarlijk leven. Maar altijd met stijl.

Reacties op: Stijlvolle schop onder je kont.

13
Nouveau Fuck - Stella Bergsma
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners