Advertentie

Sally Rooneys tweede boek ‘Normale mensen’ gaat over de stille, arme Connell en de rijke, door haar gewelddadige thuissituatie aangetaste Marianne. Het laatste jaar van de middelbare school betekent de start van hun knipperlichtrelatie. De populaire Connell heeft echter moeite om zijn reputatie te rijmen met zijn relatie met de niet zo geliefde Marianne. Wanneer ze ontsnappen aan hun benepen thuisstadje en elkaar terug tegenkomen aan de universiteit, blijken hun sociale rollen zich te hebben omgekeerd. Ze proberen hun relatie opnieuw een kans te geven, wat niet zonder de nodige hinderenissen gebeurt. In de jaren die volgen beginnen ze langzaam te beseffen hoeveel invloed ze hebben op elkaars leven. Maar ze worstelen ook met zichzelf: hoe vind je al opgroeiend je weg in een wereld vol machtsvertoon?

Rooney wisselt af tussen het perspectief van Connell en Marianne. Je ziet dus precies waar alle problemen en miscommunicaties tussen de twee intelligente hoofdpersonages ontstaan. Rooney haalt haar personages psychologisch uit elkaar voor haar lezers, maar niet voor elkaar.

De soms grote tijdssprongen tussen de hoofdstukken zorgen ervoor dat het verhaal niet langdradig is en to the point blijft. Zo kan je trouwens ook Rooneys schrijfstijl beschrijven, met zinnen die desondanks toch weten te raken. Ze is een meester in tonen water er juist niet gezegd wordt. Dat maakt het boek tot een heel genuanceerde en subtiele roman. Maar zo uitgewerkt als de twee hoofdpersonages ook zijn, zo vlak zijn jammer genoeg de nevenpersonages die opgevoerd worden. Zij lijken er vooral te zijn om bepaalde gebeurtenissen en eigenschappen van Connell en Marianne te benadrukken.

Met ‘Normale mensen’ zette Salley Rooney een hedendaagse roman neer die door universele thema’s als liefde, geweldig, macht, reputatie en depressie toch aanvoelt alsof hij van alle tijden is. Haar nominaties voor verschillende grote literaire prijzen zijn zeker verdiend. Hopelijk mogen we nog meer verwachten van deze jonge auteur.

Reacties op: Opgroeien in een wereld vol machtsvertoon

892
Normale mensen - Sally Rooney
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners