Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het Bommel-Verschiet

EricWijnen 11 april 2024
Marten Toonder, geboren op 2 mei 1912, is het meest bekend als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Die bekendheid is te danken aan zijn vernuftige omgang met woorden, dat woorden als minkukel en denkraam voortbracht, maar ook de verborgen maatschappijkritiek in de verhalen zijn daar een onderdeel van.
Na de oorlog werd Marten Toonder veroordeeld als collaborateur, maar later is hij onderscheiden met het verzetsherdenkingskruis; hij tekende anti-Duitse verzetsprenten en vervalste Duitse stempels. Ook waren de Toonderstudio's betrokken bij het opzetten van een illegale drukkerij in Amsterdam.
In 1965 verhuisde hij naar Ierland om zich helemaal op zijn verhalen te kunnen storten. In 2001 keerde hij terug naar Nederland, waar hij in Laren verbleef. In 2005 overleed Marten Toonder in zijn slaap.

Ronald Giphart, geboren op 17 december 1965, heeft een groot repertoire aan verhalenbundels, novelles en romans op zijn naam staan. Sinds 1992 verschijnt er jaarlijks wel iets van hem. Daarnaast is hij druk als dj op de radio, maar staat hij ook nogal eens op de buhne.

Ronald Giphart heeft de inleiding van dit boekje op zijn naam gezet. De inleiding is een gesprek van hem met ChatGPT over het verhaal en AI. Het geeft een redelijke indruk van waar AI op dit moment staat en toe in staat is. Persoonlijk merk ik dat AI nogal eens onzin aan het uitkramen is. Het probleem hier is dat je wel moet herkennen dat het onzin is, en daar zit direct de moeilijkheid: AI weet met zekerheid onzin te verkondigen!

In het Bommel-verschiet wordt Joost tijdens een picknick ontvoerd en moeten Tom Poes en Heer Bommel naar hem op zoek. Hun speurtocht leidt hen naar de stad Verschiet, waar alles geautomatiseerd lijkt te zijn. Maar als er goede dingen gebeuren zullen er ook slechte dingen gebeuren, zoals het verhaal ook laat zien.

In de maatschappij is nogal wat onrust ontstaan door de komst van AI. AI zal niet meer weggaan uit onze samenleving. Daarvoor wordt er door een heleboel bedrijven al veel teveel geld in gepompt. Zodat dit op wat voor manier ook tot een succes gemaakt zal worden. AI zal - zeker in het begin - de processen van met name de mensen met kantoorbanen veranderen. Betere ondersteuning, zodat processen makkelijker en efficiƫnter uitgevoerd kunnen worden. De manier waarop mensen werken zal dus gaan veranderen. Ik denk persoonlijk dat het hetzelfde zal zijn als met de introductie van de stoommachine en het internet. Sommige banen zullen verdwijnen, maar uiteindelijk brengt deze verandering meer werk met zich mee en niet minder; het is alleen ander werk. We hebben tenslotte tegenwoordig ook geen kolenboer meer nodig. Natuurlijk is het niet fijn voor de mensen die deze verandering moeten ondergaan, maar ik hoop dat zij er redelijk ongeschonden en met een betere baan uitkomen, dan hoe ze deze transitie ingingen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EricWijnen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.