Het verhaal dat schuilgaat achter het Melkmeisje.

Esther Esther
12 mrt 2023

Melkmeisje' speelt zich af in het 17e-eeuwse Delft. Op de omslag staat een afbeelding van het Melkmeisje van Vermeer. Dat doet vermoeden waar het boek over gaat. Dit schilderij, of eigenlijk de totstandkoming ervan, speelt weliswaar een belangrijke rol in het boek, maar er schuilt meer achter. Het is letterlijk en figuurlijk de 'cover' van het eigenlijke verhaal.

Het Melkmeisje is het schilderij dat de carrière van Vermeer weer een duw in de goede richting moet geven. Hij hoopt er de liefde en de steun van zijn vrouw en het vertrouwen van zijn schoonfamilie weer mee terug te winnen. Vermeer heeft zich namelijk in de nesten gewerkt met een doek waar veel mensen schande van spreken.
Lukt het Vermeer om Tanneke, de dienstbode zo ver te krijgen dat ze zich laat portretteren? En hoe denkt Catharina, zijn vrouw, erover? En wat schuilt er voor familiegeheim achter het doek dat in opspraak is geraakt? En waarom heeft Vermeer dat schilderij eigenlijk gemaakt?

Het verhaal ontwikkelt zich vanuit de perspectieven van Tanneke, Johannes en Catharina. Aanvankelijke kabbelt het verhaal wat voort: er gebeurt vrij weinig, 'vlakke' personages, vrij simpel plot. Er is weinig interactie tussen de personen, zo lijkt het. Richting het einde van het boek komt er meer spanning in het verhaal. Dan wordt het schilderij waarmee Johannes zich in de nesten heeft gewerkt in een ander daglicht gesteld. Voor mij 3 sterren omdat ik het met plezier heb gelezen, maar het verder een vrij eenvoudig uitgewerkte roman is.

Meer recensies van Esther