Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kennismaking met de Berlijnse filosoof

Moses Mendelssohn is niet direct een naam die bij veel mensen een belletje doet rinkelen. De joodse filosoof leefde van 1729 tot 1786 en was een voorstander van de Verlichting. Typex (1962) laat de lezer door middel van zes korte verhalen kennismaken met 'Moishe'.

De zes verhalen gaan van de jeugd tot de latere leeftijd van Mendelssohn en worden in chronologische volgorde verteld. Er is telkens een korte inleiding die het verhaal wat kadering geeft en de waarheid probeert te scheiden van de wat er verteld wordt. Dat is niet altijd makkelijk, want soms lijkt de waarheid niet zo grijpbaar te zijn. Dat leidt dan weer tot een wat warrige inleiding die niet altijd veel helderheid brengt.

Door het kleurgebruik wordt er een mooie sfeer aan de beelden gegeven en komt ook de tijdsgeest tot leven. De illustraties ogen dynamisch en zitten vol details die het de moeite waard maken om wat langer naar de beelden te blijven kijken. Het geheel blijft steeds een wat weemoedige sfeer houden, deels door de illustraties maar zeker ook door de tekst die erbij staat.

De verhalen zijn inhoudelijk eigenlijk net te kort om een goed beeld te krijgen van Moishe. Het blijft bij indrukken en jammer genoeg lijkt de focus vaak te liggen op de lichamelijke en psychische tekortkomingen van Mendelssohn. Het is moeilijk om als lezer daar helemaal van los te komen. De teksten blijven beperkt op de bladzijden, waardoor de nadruk op de beelden blijft liggen, maar er wordt zeker afdoende gezegd om goed mee te kunnen krijgen waar het fragment over gaat.

Moishe is een dunne graphic novel over een leven van een minder bekende filosoof. Het is leuk om te lezen over deze markante figuur. Typex combineert het persoonlijke leven van Mendelssohn met zijn professionele inzichten, al lijkt de balans vaker door te slaan naar het eerste. Er had wat meer diepgang in mogen zitten om het karikaturale beeld wat af te zwakken, maar het is zeker een aangenaam boek om te lezen door de levendige illustraties en de bijpassende teksten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Evy De Brabander

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.