Was er maar iets moois van gemaakt...

Femke D 16 december 2024
Maak er iets moois van van Gidon Lev en Julie Gray heeft een veelbelovende insteek: het verhaal van een Holocaust-overlevende die ondanks zijn traumatische verleden optimistisch in het leven staat. Helaas kon het boek me niet echt pakken.

Het grootste probleem is dat het van de hak op de tak springt. De afwisseling tussen persoonlijke herinneringen, historische feiten en hedendaagse reflecties is op zich interessant, maar het mist structuur. Hierdoor voelt het chaotisch en soms vermoeiend om te volgen. Het lijkt alsof er geen duidelijke lijn is in wat de auteurs willen vertellen.

Daarnaast blijft het boek oppervlakkig. Hoewel de gebeurtenissen die Gidon Lev beschrijft aangrijpend zijn, wordt er zelden diep ingegaan op emoties of de gevolgen van zijn ervaringen. Dit maakt het moeilijk om echt een emotionele band te voelen met zijn verhaal. Sommige passages lijken eerder bedoeld als een opsomming van gebeurtenissen dan als een poging om de lezer echt mee te nemen.

Wat wel opvalt, is Gidons optimisme. Zijn positieve levenshouding en humor zijn bewonderenswaardig en geven het boek een zekere charme. Ook de samenwerking tussen Lev en Gray biedt een interessant perspectief, maar helaas komt dit niet volledig tot zijn recht.

Maak er iets moois van heeft een belangrijke boodschap, maar het slordige, dwingende en oppervlakkige karakter van het boek doet hier afbreuk aan. Het had zoveel meer kunnen zijn, maar voor mij bleef het uiteindelijk niet hangen.

Meer recensies van Femke D