Bast: veiligheid en duisternis
De Nederlandse literatuur is met ‘Bast’ een stukje rijker geworden. Met ontzettend veel plezier heb ik genoten van deze roman over veiligheid, waarheid, duisternis en katten.
Het verhaal gaat over Mads en Gwen die samen diep in een woud wonen. Mads vertelt Gwen verhalen over hoe de wereld ten onder gegaan is en zij de enige overlevenden zijn.
Om te beginnen heb ik genoten van de beheerste ambiguïteit in het verhaal (motieven, symboliek en thema) en de structuur. Dat zorgt voor onverwachte wendingen die het geheel boeiend en spannend maken. Deze vorm heb ik als een verrijking ervaren. En voor mij bewijzen ze de groei van een nog te weinig gelezen schrijver binnen de Nederlandse literatuur.
In mijn ervaring gaat ‘Bast’ over hoe veiligheid. Op verschillende manieren laat het verhaal zien hoe veiligheid een persoonlijke waarheid is. De confrontatie van deze waarheden levert een heel intrigerend conflict op.
Deze thematiek wordt ondersteund door symboliek. De Waard laat hier steeds een beheerste ambivalentie zien die de meerduidigheid ten goede komt. Een voorbeeld hiervan is vuur, dat aan de ene kant troost biedt en een voedingsbodem is voor fantasie en aan de andere kant vernietiging en het einde. De combinatie van de verschillende betekenissen van een symbool geeft het verhaal een intrigerende dynamiek.
Het meest dynamische symbool in ‘Bast’ is duisternis. Wat de auteur hier doet is geweldig! Aan de ene kant is het onbekend en beangstigend, maar aan de andere kant is het ook heel vertrouwd. En zo wordt het een creatieve verwijzing naar het onderwerp van het verhaal. Om veiligheid te ervaren moet je steeds weer de confrontatie met het onbekende aangaan. Daarmee raakt het boek van Lucas de Waard ook de thematiek van ‘Craven Manor’ (2017) van Darcy Coates. De auteurs laten het donker op hun eigen manier zien en van beide heb ik enorm genoten.
Verder zijn de verhalen die verteld worden in het boek meeslepend. De dystopische, atmosferische en fantastische elementen worden op een literaire manier gebruikt. Ze zorgen niet alleen voor originele wendingen in het verhaal, maar laten ook zien dat de auteur als schrijver nog veel meer in huis heeft.
Daarnaast heb ik enorm genoten van Lucius. Deze kat is in mijn ervaring een geslaagde parodie op ‘Die Lebensansichten des Katers Murr’, een roman van E.T.A. Hoffmann. De katers zijn elkaars tegenovergestelde. Waar Murr leergierig is, is Lucius onverschillig. Deze ironische parodie is klasse!
Dus niet alleen de literaire lezers zullen genieten van ‘Bast’, maar ook de fans van de meer speculatieve literatuur zullen volop genieten van deze roman over veiligheid en waarheid. #bast #lucasdewaard #uitgeverijdegeus