Heb ik mijn vriendin verraden?
Het boek lijkt te gaan over Lucia, haar vader, en haar dochter Amanda. Maar na een tijdje merk je dat de donkerte die je al van in het begin in het boek ervaart, vooral verwijst naar iets anders. Toen Lucia ongeveer twintig jaar was, was haar beste vriendin tegelijk slachtoffer en getuige van een misdaad. Het boek speelt zich grotendeels af in het dorp waar Lucia al heel haar leven woont en waar ook de misdaad gebeurde. Lucia was toevallig zonder haar vriendin op stap toen die werd aangevallen en ze heeft het gevoel dat ze haar vriendin heeft verraden. De donkerte van het boek heeft ook nog met andere dingen te maken: wat is er gebeurd met Lucia's dochter? en is Lucia hier tekortgeschoten? hoe ziet de toekomst van het dorp eruit? Het boek is zeer goed geschreven, ik weet niet hoe de auteur er in slaagt dat beklemde gevoel/die donkerte over te brengen. Het lijkt bijna een specialiteit van Italiaanse auteurs. Het enige minpuntje vond ik de uitstap van Lucia en haar moeder naar Napels, dit stuk kwam mij wat geforceerd over, als was het door iemand anders geschreven (of achteraf toegevoegd).