Terug naar het begin...
Vanaf de aankondiging van het eerste boek van @karinquint had ik al een zwak voor het boek, mijn eerste naam is Rosa, ik hou van rozen en ik vind historische romans/feelgoods erg leuk. De delen 1 t/m 3 heb ik natuurlijk al gelezen, maar met de kennis uit dit deel 4 wil ik die delen wellicht toch opnieuw gaan lezen, iets wat ik niet vaak doe.
Want ja dit is een serie die je niet perse op volgorde hoeft te lezen, wat zeg ik dit deel 4 #derozenkamer is eigenlijk het begin van Landgoed Rosaville, dus het perfecte boek om de serie mee te starten!
In De Rozenkamer, spelend in 1876/7, volgen we Roosje, die na het faillissement en de ziekte van haar vader als 3e dienstmeisje in Villa Zeldenrust gaat werken. Villa Zeldenrust is het huis van de familie De Wit, die net zoals een aantal andere vooraanstaande families in de stad een textielfabriek, weverij of vergelijkbaar heeft.
Roosje kent het leven van de andere kant want haar vader had in betere tijden een handel in sigaren. Een van de dienstmeisjes bij De Wit is het oude dienstmeisje van de familie van Roosje en aan haar heeft ze veel steun. Het is hard werken bij de familie De Wit, maar Roosje heeft het met haar collega’s op zich prima naar haar zin.
Via wat flashbacks leer je meer over het leven van Roosje voordat ze uit werken moest gaan. Haar ouders, vooral haar moeder, vinden het vreselijk dat dit moet, maar Roosje houdt haar hoofd omhoog en onderhoudt met haar salaris de familie.
Als ze merkt dat ze verliefd wordt op Theodoor wil ze dit eerst ontkennen maar dit gaat niet, maar het mag niet want Roosje is verloofd. Alleen zit haar verloofde helemaal in Nederlands Indië en moeten ze het hebben van de brieven die ze elkaar sturen en die soms wel maanden onderweg zijn.
Er gebeuren rare dingen in Villa Zeldenrust en Roosje krijgt ook nog eens de vraag om te helpen dingen uit te zoeken. Je leeft helemaal met Roosje mee in de tijd dat het hebben van een eigen mening en het regelen en doen van dingen voor een vrouw niet zo gewoon was en zeker niet voor iemand die een 3e dienstmeisje is.
C = 8 | A = 8 | W = 9 | P = 9 | I = 9 | L = 8 | E = 9 | Score 8,57 = 4 sterren
C = 8 | A = 8 | W = 9 | P = 9 | I = 9 | L = 8 | E = 9 | Score 8,57 = 4 sterren