Het (on)betrouwbare geheugen
Het boek begint met een proloog die zich in 1945 afspeelt, dat er dus een lijk gevonden wordt in kamer 11 weet je dan ook meteen.
Dan springen we in hoofdstuk een naar het heden en vallen we midden in het drukke leven van Olivia die een telefoontjes krijgt als ze op het punt staat haar zoontje naar school te brengen.
Het luisterboek is door twee sprekers ingesproken, Karin Douma en Anne Lichthart, een stem neemt Olivia voor haar rekening de andere stem de andere karakters die in het boek voorkomen: Myles, René, Sophie en Joséphine.
Naast de verschillende karakters wordt er ook gesprongen in tijd, vanuit Sophie en Joséphine in 1945 tot een toen en nu van Olivia. Het toen van Olivia is van eventjes geleden. In principe beslaat het boek maar vier dagen, plus nog het laatste hoofdstuk zes maanden later.
Het boek luisterde, en las, want ja ik las ook hele stukken, heel prettig weg. Het enige wat ik wil opmerken over de hoofdstukken van Olivia is dat haar gedachten soms heel lang waren. Dan stond er bijvoorbeeld ze verzonk een minuut in gedachten, maar die gedachten besloegen dan zeker een paar bladzijden en als ze dan weer terug uit haar gedachten kwam ging het verder alsof er niets gebeurd was.
Onder andere door de sprongen in het toen en nu van Olivia ontrafel je samen met haar het mysterie van kamer 11, maar ook door de verhalen uit 1945 van Sophie en Joséphine begin je te vermoeden dat er meer aan de hand is dan wat je in eerste instantie dacht.
Net zoals met het boek Anna O. is dit een boek wat zich er voor leent nog eens te lezen met de kennis die je aan het einde vergaart hebt waardoor je meteen een andere kijk op het verhaal krijgt.
C = 8 | A = 9 | W = 9 | P = 9 | I = 8 | L = 7 | E = 9 | Score 8,43 = 4 sterren
C = 8 | A = 9 | W = 9 | P = 9 | I = 8 | L = 7 | E = 9 | Score 8,43 = 4 sterren