Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Helpen op weg naar bevrijding

Gea Kuipers 08 juni 2023 Hebban Recensent
Stel je voor dat je zestien jaar bent en al bijna vier jaar leeft in een stad die bezet is. Het overkwam de tweeling Jean en Michel van Geul. In 1944 wonen zij met hun ouders en zusje in Parijs dat gebukt gaat onder Duitse bezetting. De broers voelen zich machteloos tot ze door hun Nederlandse vader in een verzetsnetwerk terechtkomen. Daarmee wordt hun leven nog gevaarlijker. Toch gaan ze door en dragen hun steentje bij aan de bevrijding van Parijs.

Megan Koreman is een Amerikaanse historicus met Nederlandse wortels. Donkere wolken boven Parijs is een fictief verhaal, maar een groot aantal gebeurtenissen heeft echt plaatsgevonden. Achterin het boek zet de auteur dat allemaal op een rijtje. Daar vertelt ze ook welke personen echt zijn, of op wie ze gebaseerd zijn. Ook is er een nawoord van de vertaler, Maarten Eliaser. Zijn Joodse vader vluchtte in 1942 uit Nederland en overleefde dankzij de verzetsmensen van Dutch-Paris. Het kan handig zijn om dat allemaal eerst te lezen voor je aan het boek begint en ook alvast een blik te werpen op de verklarende woordenlijst. De prachtige cover heeft aan de binnenkant een plattegrond van Parijs 1944 en een kaart met Europa 1944. En niet te vergeten de lijst met personages voorin het boek, die is erg handig.

Het hele boek wordt vanuit Jean verteld. Hij neemt je mee naar wat hij het begin van het verhaal noemt, ergens in januari 1944. De broers wachten op het station op vier mannen die ze naar een andere plek moeten brengen. Het is niet de eerste keer dat ze dit doen en ze hebben allerlei trucjes om dit goed te laten verlopen. Op die manier zijn er veel mensen die een kleine schakel vormen in het netwerk om mensen op weg te helpen naar een veilige plek.

In februari wordt het hele gezin gearresteerd. Een dag later zijn ze weer thuis, behalve vader. Die wordt overgeleverd aan de Duitsers. Dat is het begin van een aantal dramatische ontwikkelingen, waarbij de broers als hoofd van het gezin moeten zien te overleven. Gelukkig krijgen ze hulp van buren en vrienden, en niet te vergeten oom Moen. Oom Moen is een mysterieuze man die een hele belangrijke rol speelt in het netwerk.

Zowel in het huis van de familie Van Geul als in de stad Parijs zelf, gebeurt veel in ruim een jaar. De beide broers zijn het echt niet altijd met elkaar eens en ze weten ook niet iedere keer hoe ze met hun zusje moeten omgaan. Net als in elk gezin zijn er strubbelingen, mooie en verdrietige momenten. En ook verliefdheid komt in oorlogstijd gewoon voor. Auteur Koreman laat met dit verhaal goed zien wat oorlog betekent voor de normale mens. Welke afschuwelijke gevolgen een oorlog met zich meebrengt. En hoe het leven binnen het verzet eruit kan zien, welke consequenties het kan hebben. Maar net zo goed hoe belangrijk het is dat er in tijden van oorlog verzetsnetwerken zijn om elkaar te helpen.

Donkere wolken boven Parijs van Megan Koreman brengt het leven van jonge mensen die meewerken in het verzet goed in beeld. En ze laat zien hoe belangrijk het is om een steentje bij te dragen aan de bevrijding. Maakt niet uit hoe groot of klein die steen is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gea Kuipers