Een complexe familie met een gruwelijk goed einde

Ger van der Pluijm 13 augustus 2020
Hoofdpersoon is Siem Sigerius, een briljant wiskundige. Dat op zich is al een reden voor deze beta-lezer om geïnteresseerd te zijn in het leven van deze man, wel moet ik eerlijk bekennen dat ik dat pas op de flaptekst las toen ik aan het boek begon. Hij en zijn vrouw hebben beide al een eerder huwelijk achter de rug. Uit beide huwelijken zijn kinderen geboren. Die van Siem wonen niet in de grote omgebouwde boerderij, de kinderen van Tieneke wel, totdat ze zelfstandig gaan wonen. Even komt één van de kinderen, Joni, met haar partner terug thuis wonen nadat ze gedwongen zijn hun woning in het door de vuurwerkramp geteisterde Enschede te verlaten.
Siem is rector op de universiteit en heeft dus een brilante carrière. Als hij dan ook nog voor een post als minister wordt gevraagd in het kabinet Kok, is dat de kroon op zijn toch al geslaagde carrière. Edoch, dat is allemaal niet het hoofdthema van deze terecht bekroonde roman van Peter Buwalda. Het gaat veel meer over de relaties met de diverse kinderen en de relaties van die kinderen en dan voornamelijk, maar zeker niet alleen, over Joni met haar vriend Aaron. Dit stel hebben een dubbelleven, een als rustige kinderen van Tieneke en stief(-schoon)vader Siem, maar daarnaast een zeer goed betaald leven als beheerders en tevens hoofdrol spelers van een porno-website in het begin van het internet tijdperk. Dat legt hun zeker geen windeieren en ze zijn dan ook heimelijk veel gefortuneerder dan de (schoon)ouders. Dan volgen we ook nog zijdelings het zwarte schaap van de familie, Wilbert, de zoon uit het eerste huwelijk van Siem. Wilbert is echt een zwart schaap, die al veel tijd in de gevangenis heeft doorgebracht. De relatie met zijn stiefzus Joni en zijn vader is niet echt geweldig, en ik druk me eufemistisch uit. Deze relatie komt tot een dramatisch hoogtepunt, maar daar kan ik verder in verband met spoilers niet meer over vertellen.
Een klepper van 540 pagina's die zeer de moeite waard is.

Meer recensies van Ger van der Pluijm