Ook na alle kanttekeningen blijft hij een misdadiger

Ger van der Pluijm 02 augustus 2017
Dit is een boek dat ik al jaren op de kast had liggen. Ook al is Hittler nog zo'n misdadiger, het blijft interessant en misschien wel juist daarom, om meer te weten over de (schaarse) menselijke eigenschappen die hij had.
In het boek worden zijn misdaden gelukkig niet goedgepraat door bijv een slechte jeugd. De conclusie die ik er uit trek is dat het een man was die géén contacten wilde en kon maken, ook in zijn huwelijk waren er nauwelijks contacaten. Een politicus was het ook zeker niet. Hij had maar één doel: het zuiveren van het Europese, eerder nog het Duitse ras van alle in zijn ogen ongwenste 'vervuilers' en dat waren niet alleen de Joden en Zigeuners, maar ook homo's zieken en gehandicapten en dan zal ik nog wel wat groepen missen. De enige kwaliteit die hij had (als je in dit verband over een kwaliteit kunt spreken) is de capaciteit om massa's achter zijn denkbeelden te krijgen waardoor hij zijn ambities kon verwezenlijken. Die massa werd haast gehypnotiseerd door hem om zo een meerderheid te forceren.
Interessant boek, maar blij dat ik dit definitief kan wegleggen, want hier wordt je niet vrolijk van.

Meer recensies van Ger van der Pluijm