Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Nefaste invloeden op het leven

Francisca Flinterman zet hier een volledig autobiografische roman neer.
Tot haar negenentwintigste maakte ze deel uit van een sekte, een geloofsgemeenschap buiten de kerk. Het is geen gemakkelijk bestaan binnen ‘ De Kring ‘ en Francisca kan je typeren als de ‘ rebelse meid ‘ . Ze slaagt er maar niet in om alle opgelegde regels stipt uit te voeren, ondanks de vele inspanningen. Ze is haar eigen ‘ ik ‘, ....

Het verhaal speelt zich af in een kleine groep dat zich onder leiding van Jojo afscheurde van de Kerk. Ze leven volgens strenge wetten die hen worden opgelegd door Jojo, de soevereine
leidster.
Leven met en streven naar een ‘ wit hart ‘ is de kerngedachte.
“ ... een wit hartje als symbool voor de oprechtheid en reinheid waarin ik wil leven. “
( blz.136 ).

Het verhaal is opgebouwd in vier delen.

In het eerste deel maken we kennis met de kleine Francisca en haar levensomstandigheden.
De spelregels zijn eenvoudig: de opvoeding van de kinderen is niet alleen de taak van de ouders, maar van de hele gemeenschap.

In het tweede deel verhaalt Franny ( Francisca ) haar moeilijke groei naar volwassenheid. Vreemd genoeg hoort daar een naamswijziging bij. Het is en blijft een moeilijke opgave voor haar om te voldoen aan alle regeltjes. Meer en meer is ze op zoek naar zichzelf. Dit frequenteert in opmerkelijke straffen, zoals ‘ de moeite ‘.
“ Dagen zit ik in de moeite, door iedereen gemeden en genegeerd. “ ( blz. 125 )
Een spreuk van Salomon uit de Bijbel wordt in de gemeenschap nogal letterlijk genomen.
“ Wie zijn roede spaart, haat zijn zoon; maar wie hem liefheeft, tuchtigt hem reeds vroeg. “ ( blz. 88 )
Dit alles brengt met zich mee dat Franny vaak met een kei in haar buik rondloopt: de angst om Jojo en de volwassenen te ontgoochelen en voor de mogelijkheid op publieke vernedering en de onvermijdelijke straf.
Regelmatig maken ze allemaal samen leuke reisjes, ogenschijnlijk, .. Want ook tijdens die uitstapjes blijven de ouderen voortdurend nauwlettend toekijken, .. ingrijpen, ... en straffen.
Er heerst een situatie waarin iedereen streeft om op een ‘ goed blaadje ‘ te staan bij de gezaghebbende volwassenen. Daarin past een ‘ klik-cultuur ‘ waardoor je 24 uur alert moest zijn.
Langzaam maar zeker komen er barsten in de cocon: de stabiliteit en de homogeniteit van de sektarische gemeenschap brokkelt af.

Het derde deel, het leven na de sekte, is voor Francisca een moeilijke tijd: aanpassing aan een maatschappij buiten het alziende oog binnen de ‘ de familie ‘ in de Kring. De afwezigheid van de strenge richtlijnen maakt het moeilijk om enige zin aan haar bestaan te geven. Het is vooral aan zoektocht naar wat ze is, wie ze is. Maar stap voor stap stelt zij zich open voor relaties en vooral het hernieuwde contact met haar ouders zorgt voor enige ademruimte en toekomstvisie.
Toch is Francisca, ondanks al die sekte-jaren, haar eigenste ‘ ik ‘ gebleven.
“ ... over mijn kern spreken, dat stukje zelf, .../...
het verwijt gekregen dat ik mijn kern heel hield en mijn leven niet overgaf, .. /... mijn uiterste best gedaan om die kern alsnog prijs te geven, .../... niet in geslaagd, ... Ondanks mezelf heb ik mijn kern behouden. ( blz. 278 )

Het vierde deel geeft Francisca ons een beeld hoe ze haar vaak moeilijke levensweg bewandeld.
“ Misschien waren mijn dagboeken mijn belangrijkste raadgever. Mijzelf in niets ontziend vertrouwde ik al mijn vragen en twijfels aan het papier toe. Het bracht verlichting en niet zelden nieuwe inzichten. “
( blz. 283 )

Flinterman geeft zich, via haar dagboeken, op een bewonderswaardige wijze bloot: haar belevenissen, beslommeringen, vreugdes en verdriet deelt ze onvoorwaardelijk met de lezers, ... Dat doet ze op een vlotte manier, krachtig en zonder al te veel uit te deinen in bijkomstigheden. Het boek is nooit saai, ... integendeel. Eenmaal begonnen met lezen is het nog moeilijk weg te leggen, ....
3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guido Goedgezelschap

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!