IK.RUIM.OP.ZONDER.GENADE.

Trarre in inganno i lettori (lezers misleiden)

Johnny Bollé is een meester in 'op het verkeerd been zetten' van zijn lezers. "Tromper le lecteur" zeggen de Fransen. In KIL gaat hij echter nog een stap verder: je hebt gedurende het héle verhaal geen been om op te staan, laat staan op het verkeerde. Meesterlijk.
Bollé, samen met zijn man Dadi wonend in Antwerpen, gediplomeerd paramedicus en werkzaam als personal coach in Edegem, debuteerde met EGYPTISCH BLAUW (2018). Sindsdien gaat het zeer snel: KIL is al de negende thriller.
Zijn tweede thriller, BLOEDMAAN (2019), hoorde bij de beste boeken van het jaar in Vlaanderen. Andere titels kregen vaak een nominatie, o.a. voor de Thrillzone Awards in 2020 voor HIJ NOEMDE MIJ DUIVELSKIND en de longlist voor de Hermes Thriller Award in 2023 voor DUISTERE GRENS en WAT IK NIET DEED. Kan Johnny Bollé met KIL eindelijk een welverdiende award op zijn palmares schrijven? Het is hem zeker gegund.

Lazise, Lago di Garda

Paloma kan haar ogen niet geloven wanneer zij aankomt op het mondaine, oversized landgoed van de familie Rossi. Samen met haar dochter Coco neemt zij, als privélerares voor Cassie, de dochter van de Rossi's, haar intrek in het gigantische huis. Hun armzalige appartementje in Rome verdwijnt in het niets bij dit oogverblindende gebouw: Villa Porto dell'Oblio. Een droom.

De twee meisje worden studiegenoten en vriendinnen, maar Cassie, eigenwijs, is een 'glamour girl', ' una donna fatale', die graag in het middelpunt van de belangstellig staat, een houding waarmee Coco zich moeilijk kan vereenzelvigen. En er gebeuren vreemde, voorlopig onverklaarbare, dingen ten huize Rossi. Paloma en haar dochter kunnen zich niet van de indruk ontdoen dat het hele domein, inclusief de enorme villa en haar bewoners een enigmatische , KILle sfeer uitstralen. Zijn de Rossi's wel het gelukkige gezinnetje of profileren zij zich alleen zo naar de buitenwereld? Feit is dat de vader van Cassie vaak uithuizig is wegens 'beroepsbezigheden'. Hij lijkt wel een 'persona non grata'. Heeft die man iets te verbergen? Hallucineert Coco en ziet zij dingen die er niet zijn of zijn er nog andere factoren die de KILlige sfeer aan de boorden van het Gardameer bepalen? Vragen waarop alleen de auteur een antwoord kan geven. Zijn verhaal zal uiteindelijk zijn geheimen prijsgeven en de identiteit vrijgeven van het manipulatieve, bedrieglijke en leugenachtige personage met een totaal gebrek aan empathie en schuldgevoel, antisociaal gedrag en een oppervlakkig gevoelsleven. Bollé neemt ons mee in het brein van een niets of niemand ontziend personage voor wie alleen het eigen 'ik' telt en voor wie de 'anderen' een noodzakelijk kwaad zijn en zelfs vaak overbodig, objecten om het vooropgestelde doel te bereiken,... met andere woorden, een psychopaat.
IK.RUIM.OP.ZONDER.GENADE.
Vraag blijft: is het één van de vijf personages die in de villa resideren of is er nog een zesde individu in het spel.

Carrateri (personages)

Of het nu een modeverkoopster is uit Bordeaux in WEB VAN LEUGENS (2024), een producent van spellen in DUISTERE GRENS (2022), een weduwe met twee dochters in WILDE GOK (2021) of een homoseksuele ex-gevangene in BLOEDMAAN (2019), Johnny Bollé is zeer sterk in het karakteriseren van zijn personages. Ook de setting, het decor waarin hij de hoofdpersonages en de bijfiguren laat evolueren worden sterk geaccentueerd beschreven met een scherpzinnig oog voor detail.
Misschien waren de thrillers uit zijn prille auteursperiode wel té gedetailleerd, wilde hij alles té goed doen, maar juist daarin heeft Bollé een grote , positieve evolutie doorgemaakt: hij heeft het juiste evenwicht gevonden tussen hoofd- en bijzaken. Dat heeft een gunstige invloed op de vlotheid: KIL leest als een TGV, een pageturner.

Waarschuwing: KIL lezen werkt verslavend!

Copertina del libro notevole (opmerkelijke cover)

Je kan er niet naast kijken: een knalrode stiletto en het assorterende bloed bij de injectienaald contrasterend met de zwarte zool van de schoen. Het deed onmiddellijk denken aan een liedje van Nancy Sinatra.

"These boots are made for walking
And that's just what they'll do
One of these days,
These boots
Are gonna walk all over you."

(song and lyrics by Nancy Sinatra)

Frank Sinatra's dochter heeft het niet over stiletto's, maar in de context van dit verhaal waarin een psychopaat niets of niemand ontziet, over iedereen heen walst, maakt de aard van het schoeisel niet veel uit. En natuurlijk zegt die rode vrouwenschoen, vaak geassocieerd met glamour, glitter, en verleidelijke elegantie, misschien iets over de levensstijl van het levensgevaarlijke hoofdpersonage. Of wil de auteur met deze cover de toekomstige lezer al op het verkeerde been zetten?

Presente e passato (heden en verleden)

Johnny Bollé maakt zeer veel gebruik van flashbacks. Door regelmatig terug te kijken in de tijd creëert de schrijver een solide fundament voor de karakterisering van zijn personages. Dat zorgt dan weer voor meer diepgang in het verhaal waardoor je als lezer onder de huid kan kruipen van de acteurs, hun gedragingen, afkomst en achtergronden situeren en projecteren op de gebeurtenissen in het heden.

Psicopatico (psychopaat)

Hoe moeilijk moet het zijn om jezelf te verplaatsen in het hoofd van een psychopaat. Het is bewonderenswaardig hoe de auteur de lezer meeneemt doorheen de meest donkere kronkels in het brein van een levensgevaarlijk individu. Het is dan ook goed te begrijpen dat Johnny over dit onderwerp researchwerk heeft gedaan: deze inspanning heeft een positieve invloed op de geloofwaardigheid zonder de intentie om zich te profileren als een expert in deze complexe materie.

Viaggio in Europa (Europese reis)

Voor een thriller van Bollé pak je best je koffers want hij neemt ons dikwijls mee voor een tourneetje doorheen Europa. Frankrijk komt regelmatig aan de beurt, o.a. in BLOEDMAAN, WILDE GOK en WEB VAN LEUGENS. In DUISTERE GRENS maken we af en toe wel eens de oversteek naar Griekenland. Schotland komt aan de beurt in WAT IK NIET DEED en in KIL vertoeven we op mondaine plaatsen in Italië, met name Lazise, Lago di Garda en Roma. Vaak neemt hij als uitvalsbasis Antwerpen of speelt het verhaal zich grotendeels af in de regio Antwerpen. De uitbreiding naar andere landen opent natuurlijk de mogelijkheid om buitenlandse personages in te schakelen die opereren vanuit hun thuislanden. Dit vergt enige research maar ook de eigen reiservaringen kunnen daar een positieve impact op hebben.

Prologo (proloog)

Wie moeilijk te overtuigen is om een boek van Johnny Bollé te lezen: lees de proloog en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ben je vertrokken voor driehonderd bladzijden puur 'thrillergetril'. Die eerste zinnen zijn werkelijk een gouden vondst voor deze schitterende thriller en vooral de laatste woorden laten je gedurende het ganse verhaal niet meer los. Wie is toch het personage dat met deze ijzingwekkende woorden de eigen persoonlijkheid blootgeeft?

Giallo (zinderende thriller)

Het genre 'giallo' is ontstaan in de Italiaanse cinema en wordt vaak geassocieerd met een specifiek type mysterieuze misdaad, een sterke visuele stijl met de focus op spanning en suspense. KIL heeft het allemaal en Johnny houdt er een strak tempo op na: de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Veel recuperatietijd is er niet want nieuwe ontwikkelingen bieden zich snel aan: plotwendingen en perspectiefwisselingen volgen elkaar in snel tempo op. Het boek is moeilijk te sluiten want na elke bladzijde wil je korter bij het laatste puzzelstukje komen. In KIL is Bollé er in geslaagd om de spanning maximaal te benutten en zeer lang vast te houden. Uiteindelijk kom je als lezer op beide benen terecht en dat is een hele geruststelling, ...

France Gall zong ooit "Ella, elle l' a"
Het is te herhalen en aan te passen voor Johny Bollé: "Johnny, il l' a".

Lezen? Zeker doen.

Guido Goedgezelschap

Voor het eerst verschenen bij Hebban.nl

Sterren: 5***** sterren
Pagina's (PDF): 312
ISBN: 9789493341876
ISBN e-book: 97..............
ISBN GL-uitgave: .............

Trefwoorden: Nederlandstalige thriller, Nederlandstalige auteur, Lazise, Lago di Garda, Roma, landgoed, lerares, villa, vriendinnen, misdaad, psychopaat, gijzeling

Meer recensies van Guido Goedgezelschap

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.